Składniki:
- 800 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody
- 5 opakowań galaretki w różnych, kontrastowych kolorach (lub zestaw 3 kolorów 2+2+1)
Przygotowanie:
Formę keksówkę (25 cm x 14 cm) lub tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówkę silikonową więc niczym nie wykładałam.
Żelatynę wsypać do wody, wymieszać i zostawić do napęcznienia. W dużej misce jogurt wymieszać z cukrem pudrem, w razie potrzeby dodać mniej lub więcej cukru – do smaku. Stężałe galaretki pokroić w kostkę. Namoczoną żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, zahartować – do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać i w takiej postaci przelać do reszty jogurtu, szybko i sprawnie zmiksować. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać całość. Masę przełożyć do formy, lekko ugniatając aby pozbyć się nadmiaru powietrza, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.