Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa około 350-400 g
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- tymianek
- płatki chili
- oliwa do smażenia
- 1 mała cebulka lub duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 75 ml whisky
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i na dość dużej mocy palnika obsmażyć plastry polędwiczki z każdej strony po 2 minuty. Obsmażone polędwiczki zdjąć z patelni, na to miejsce dodać cebulkę i przesmażyć na złoto. Pod koniec smażenia do cebulki dodać czosnek, odrobinę tymianku, płatków chili i chwilę podsmażyć. Następnie zwiększyć moc palnika, wlać whisky i pogotować około 1 minuty aż alkohol odparuje. Można również whisky flambirować – zapalić. Po odparowaniu alkoholu wlać śmietankę kremówkę i zagotować. Pogotować aż sos się odrobinę zagęści. Doprawić solą i pieprzem. Dołożyć obsmażone polędwiczki i poddusić wszystko razem około 5 min, w międzyczasie raz obracając mięso. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ulubionymi dodatkami – z ziemniakami, warzywami, bagietką lub makaronem.
Podałam z ziemniakami gotowanymi na parze w mundurkach i z młodą karmelizowaną marchewką – młodą marchewkę wyszorowałam, nie obierałam. Ugotowałam z ziemniakami na parze. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła z łyżeczką cukru, szczyptą soli i odrobiną soku z cytryny – dołożyłam marchewki i obsmażyłam kilka minut potrząsając patelnią aż marchewki całe obtoczyły się w maślanym sosie i lekko skarmelizowały.