Ciasteczka chałwowe

Jeśli jesteście fanami chałwy to z pewnością przepis przypadnie Wam do gustu – pyszne i aromatyczne ciasteczka, które bardzo szybko i sprawnie się robi. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 180 g chałwy
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sezam do obtoczenia

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodać pokruszoną chałwę, jajko i zmiksować do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.

Ręką formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtoczyć w sezamie, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub teflonową matą. Układać w dość sporych odstępach i delikatnie spłaszczyć dłonią.

Blachy z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec 15-18 min do zezłocenia. Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce do pieczenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.