Jeśli jesteście fanami chałwy to z pewnością przepis przypadnie Wam do gustu – pyszne i aromatyczne ciasteczka, które bardzo szybko i sprawnie się robi. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 180 g chałwy
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sezam do obtoczenia
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodać pokruszoną chałwę, jajko i zmiksować do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Ręką formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtoczyć w sezamie, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub teflonową matą. Układać w dość sporych odstępach i delikatnie spłaszczyć dłonią.
Blachy z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec 15-18 min do zezłocenia. Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce do pieczenia.
Smacznego!