Prażona cebulka – złocista, chrupiąca, lekko słodkawa i bardzo aromatyczna. Cudowny dodatek do domowego pieczywa – chleba i bułek, zapiekanek, domowych hot-dogów czy hamburgerów. Świetny dodatek do mielonego mięsa lub warzywnych kotlecików. Zastosowań ma bardzo wiele :) Przygotowanie jej nie jest skomplikowane ani trudne, dlatego serdecznie zachęcam do uprażenia cebulki domowym sposobem. W szczelnym słoiku wytrzyma przynajmniej miesiąc – a może i dłużej, ale tego nie zdążyłam sprawdzić, zawsze w przeciągu miesiąca zdążyła zniknąć. Polecam serdecznie!
Składniki:
- 5 dużych cebul
- 5 łyżek mąki
- olej do prażenia
- sól
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Rękoma porozdzielać warstwy cebul. Cebulę przełożyć do pojemnika z pokrywką, oprószyć mąką, zamknąć pokrywkę i potrząsać aby cebula otoczyła się w mące. Cebulę wysypać na sitko – w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru mąki.
W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzać olej. Nalać tyle aby było 2-3 cm oleju na dnie. Na rozgrzany olej włożyć cebulę i prażyć aż cebula nabierze bursztynowej barwy i będzie chrupiąca. Pod koniec prażenia często mieszać aby cebulka się nie spaliła. Gdy mamy mniejszy garnek, prażyć partiami.
Uprażoną cebulkę przełożyć na tacę z ręcznikiem papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cebulkę oprószyć solą i pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć do słoika lub pojemnika po ostygnięciu.
Smacznego!