Lody bananowe z masą kajmakową

Domowe lody, które robi się zaledwie w kilka chwil – czy może być coś lepszego? Wystarczy zawsze mieć zapas zamrożonych bananów, kilka chwil w blenderze i można się zajadać :) Kiedy zobaczyłam lody bananowe u Julianny, wiedziałam, że muszą pojawić się również u mnie. Smakują rewelacyjnie z masłem orzechowym jak i masą kajmakową, po prostu pycha! Robiłam z większej ilości bananów i przechowałam w pojemniku, przestrzegali, że ściemnieją ale nic z tych rzeczy – lody wyglądały tak samo. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki masy kajmakowej

Przygotowanie:

Banany obrać ze skórki i pokroić na kawałki o długości około 3 cm. Pokrojone banany przełożyć do woreczka i schować do zamrażarki na minimum 4 godziny, można również całą noc i dłużej.

Banany wyciągnąć z zamrażalnika, włożyć do blendera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Następnie dodać masę kajmakową i ponownie zmiksować do połączenia. Lody przełożyć do pojemnika lub od razu wyłożyć do wafelków lub pucharków. Można udekorować masą kajmakową, posypkami i orzeszkami – wg gustu.

Smacznego!

Dodaj komentarz