Pieczony kurczak faszerowany wątróbką i boczkiem

Kurczak faszerowany – na świąteczny stół, uroczysty obiad lub po prostu bez okazji. Faszerowany wątróbką, boczkiem, cebulką, żurawiną i natką pietruszki nie tylko w środku, ale również pod skórką na piersi – dzięki temu nie jest wysuszony a fantastycznie soczysty. Za przepis na farsz bardzo dziękuję Halince, która z tym farszem przygotowuje pieczoną kaczkę. Farsz wyśmienicie smakuje zarówno z pieczoną kaczką, gęsią jak i kurczakiem :) Polecam serdecznie!

Składniki:

  • kurczak, tuszka 2-2,5 kg
  • sól, pieprz
  • 1 duży ząbek czosnku
  • papryka słodka mielona
  • majeranek
Farsz:
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 250 g surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 bułka pszenna + mleko do namoczenia
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo:
  • wykałaczki 
  • dratwa
  • masło klarowane pod koniec pieczenia

Przygotowanie:

Dzień wcześniej przed pieczeniem tuszkę kurczaka oczyścić, opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami. Kurczaka przełożyć do naczynia z pokrywką i schować do lodówki.

W dniu pieczenia przygotować farsz – bułkę porwać na mniejsze kawałki i zalać odrobiną mleka. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem na maśle klarowanym.

Wątróbkę oczyścić z błonek, boczek pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mielenia. Do zmielonego boczku i wątróbki dodać zeszkloną cebulkę z czosnkiem, namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę, garść suszonej żurawiny i natki pietruszki, żółtko (można też dodać całe jajko) oraz przyprawy: sól (dałam płaską łyżeczkę), pieprz (dałam 1/3 łyżeczki) oraz majeranek (dałam 1 płaską łyżeczkę). Wszystko razem wymieszać, na końcu dodać ubite białko i delikatnie wmieszać do farszu.

Kurczaka wyciągnąć z lodówki. Delikatnie pomiędzy pierś a skórę na piersi kurczaka wsunąć dłoń i podważyć skórkę, uważając aby jej nie rozedrzeć. Rozsmarować część farszu między piersią kurczaka a skórą na piersi. Resztę farszu włożyć do środka kurczaka. Wykałaczkami (u mnie skrócone troszkę patyczki do szaszłyków, ponieważ okazało się, że wykałaczek w domu brak) spiąć skórę kurczaka przy szyi oraz na dole i zasznurować dratwą, mocno ściskając i przeplatając dratwę pomiędzy wbite wykałaczki.

Kurczaka ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym z przykrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec kurczaka 2 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywę, kurczaka posmarować roztopionym masłem klarowanym i piec 20-30 minut do zarumienienia skórki. Przy mniejszym kurczaku dostosujcie czas do wagi mięsa – należy piec pod przykryciem 1 godzinę na każdy kg mięsa (uwzględniamy wagę kurczaka i farszu). Upieczonego kurczaka wyciągnąć z piekarnika i dać mu odpocząć 10-15 min przed rozkrojeniem.

Smacznego!

Dodaj komentarz