Składniki:
- 1 królik
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 1 łyżeczka cząbru
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml rosołu/bulionu
- sok z cytryny, sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- masło klarowane do smażenia
- mąka do oprószenia królika
- 2 cebule
- 2 duże marchewki
Przygotowanie:
Królika wyjąć z wody z solą, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą oraz pieprzem. Każdy kawałek oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki z mięsa otrzepać. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w dość szerokie talarki, cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W szerokim rondlu rozgrzać masło klarowane i na dość mocnej mocy palnika obsmażyć królika po 7-8 minut z każdej strony aż będzie ładnie przyrumieniony. Mięso wyjąć z rondla i na chwilę odłożyć na bok.
Na patelnię przełożyć cebulę i marchewkę, dodać listki laurowe, ziele angielskie, rozgniecione ziarenka jałowca oraz cząber. Całość przesmażyć. Do warzyw włożyć z powrotem obsmażonego królika, zalać rosołem/bulionem, zagotować, skręcić moc palnika i nakryć pokrywą. Dusić około 50 min, aż do miękkości mięsa. W połowie duszenia mięso obrócić. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je ponownie na bok. Do sosu wlać śmietanę kremówkę wymieszaną z łyżką mąki pszennej i całość zagotować. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Włożyć mięso z królika, nakryć pokrywę i jeszcze poddusić razem 5 min. Podawać z ulubionymi dodatkami.