Królik w śmietanie

Królik w śmietanie z dodatkiem aromatycznego cząbru i jałowca, który nie jest dominujący a delikatnie podbija smak delikatnego mięsa. Uduszony z marchewką i cebulką idealnie sprawdzi się podany z ziemniakami, kluseczkami, kopytkami i porcją buraczków, lub innego warzywnego dodatku. Korzystałam z przepisu Niecodziennik Pary dokładając od siebie marchewkę i cebulkę do sosu i serdecznie przepis polecam dalej :)

Składniki:

  • 1 królik 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml rosołu/bulionu
  • sok z cytryny, sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • masło klarowane do smażenia
  • mąka do oprószenia królika
  • 2 cebule
  • 2 duże marchewki

Przygotowanie:

Królika, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na kawałki. Do garnka wlać trochę zimnej wody, wsypać łyżeczkę soli i wymieszać. Włożyć kawałki królika i uzupełnić resztę wody tak, aby zakrywała mięso. Zostawić na 30 min.

Królika wyjąć z wody z solą, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą oraz pieprzem. Każdy kawałek oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki z mięsa otrzepać. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w dość szerokie talarki, cebulę obrać i pokroić w kostkę.

W szerokim rondlu rozgrzać masło klarowane i na dość mocnej mocy palnika obsmażyć królika po 7-8 minut z każdej strony aż będzie ładnie przyrumieniony. Mięso wyjąć z rondla i na chwilę odłożyć na bok.

Na patelnię przełożyć cebulę i marchewkę, dodać listki laurowe, ziele angielskie, rozgniecione ziarenka jałowca oraz cząber. Całość przesmażyć. Do warzyw włożyć z powrotem obsmażonego królika, zalać rosołem/bulionem, zagotować, skręcić moc palnika i nakryć pokrywą. Dusić około 50 min, aż do miękkości mięsa. W połowie duszenia mięso obrócić. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je ponownie na bok. Do sosu wlać śmietanę kremówkę wymieszaną z łyżką mąki pszennej i całość zagotować. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Włożyć mięso z królika, nakryć pokrywę i jeszcze poddusić razem 5 min. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *