Wczoraj kuchnię przejęło młodsze pokolenie, moja 11-letnia córcia Julia. Dostała prosty przepis na placuszki bananowe od koleżanki i samodzielnie zrobiła placuszki na obiad – zaczynając od przygotowania ciasta, na sprawnym smażeniu kończąc. Placuszki wyszły lekkie, puszyste i bardzo delikatne. Podajemy proporcje z jednego banana – łatwo wtedy zapamiętać, ale jest to niestety porcja malutka więc jeśli chcecie zrobić dla całej rodziny to sięgnijcie po większą ilość składników. Bardzo polecamy i zachęcamy do wypróbowania.
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Sos z masła orzechowego:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki sosu dobrze wymieszać ze sobą na gładki sos.
Przygotowanie:
Banana obrać ze skórki, dodać jajko i mąkę, zblendować. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać jeszcze mąki i ponownie zmiksować. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką nakładać niewielkie okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać wg uznania: z jogurtem naturalnym, syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami, orzeszkami lub sosem z masła orzechowego.
Smacznego!