Dżem wiśniowy z amaretto

Wiśnie i migdały to udane połączenie, nie tylko w deserach, ciastach czy tortach. To też pyszne połączenie, które możemy zamknąć w słoiczku na zimę w formie dżemu czy też konfitury. Ten dżem w ubiegłym roku robiłam na bazie cukru żelującego a w tym roku przygotowuję dżemy na bazie pektyny i ten z pektyną jest na zdjęciach. Jest to sposób szybki, który zaoszczędza czas, a pyszne wiśnie są skąpane w cudownej galaretce. Połączenie wiśnia-amaretto można zrobić również tradycyjną metodą, smażąc dżem aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Polecam :)

Dżem z pektyną

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 250 g cukru
  • 12 g pektyny + łyżka cukru
  • 60 ml amaretto

Przygotowanie:

Wiśnie przełożyć do garnka, w którym będziemy gotowali dżem. Jeśli chcemy dżem gładki, owoce należy zblendować. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny pod przykryciem. Po tym czasie garnek wstawić na palnik i podgrzać, gdy wiśnie już będą bardzo ciepłe dodać pektynę wymieszaną z cukrem, wymieszać i zagotować. Od chwili zagotowania gotować 4 min na bardzo małej mocy palnika. W międzyczasie dodać amaretto. Mieszać i uważać aby nie przypalić.

Gotowy dżem przelać do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić pokrywki i odstawić do góry dnem. Już nie pasteryzujemy. Wyszło mi 8 słoiczków po 200-300 ml.

Dżem z cukrem żelującym

Składniki:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 opakowanie cukru żelującego (np. 1:1)
  • 60 ml amaretto
Przygotowanie:

Wiśnie przełożyć do garnka, w którym będziemy gotowali dżem. Jeśli chcemy dżem gładki, owoce należy zblendować. Wiśnie zasypać cukrem żelującym i odstawić na 3-4 godziny pod przykryciem. Po tym czasie garnek wstawić na palnik, zagotować,  i od chwili zagotowania gotować 4 min na bardzo małej mocy palnika.  W międzyczasie dodać amaretto. Mieszać i uważać aby nie przypalić.
Gotowy dżem przelać do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić pokrywki i odstawić do góry dnem. Już nie pasteryzujemy. Wyszło mi 8 słoiczków po 200-300 ml.

Dżem smażony tradycyjnie

Składniki:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 szklanki cukru 
  • 60 ml amaretto
Przygotowanie:

Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem (1 szklanka) i odstawić na kilka godzin aby puściły sok. Ja najczęściej wstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie całość zagotować, przelać przez sito. Sok pozostawić – przyda się do lemoniady, do rozcieńczania wodą lub też można zapasteryzować w słoiczkach.
Przecedzone wiśnie przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać jeszcze cukru (około 1 szklanki lub do smaku), smażyć na małej mocy palnika często mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji, około 2 godziny.  Na końcu smażenia dodać amaretto, zagotować chwilkę. Gotowy dżem przełożyć do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków. Zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku. Można też odwrócić słoiczki do góry dnem. Jednak dla bezpieczeństwa preferuję pasteryzację. 
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.