Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami

Znane już ciasto krucho-drożdżowe z przepisu Halusi, które już pokazywałam w formie uroczych ciasteczek z wiśniami  również w odsłonie rogalików :) Przygotowywałam je za jednym zamachem – z połowy ciasta powstały ciasteczka, a z drugiej połowy rogaliki. Ciasto jest bardzo uniwersalne i można wypełnić dowolnym nadzieniem, jak również nadać każdy inny kształt, ogranicza nas tylko wyobraźnia! Jeszcze raz serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
Wiśnie:

  • 500 g wydrylowanych wiśni 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 białka
  • cukier

Przygotowanie:

W misie miksera umieścić pokrojone na drobniejsze kawałki masło, szczyptę soli, masło, żółtka oraz drożdże rozpuszczone w letnim mleku z dodatkiem cukru. Zagnieść sprawnie ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię i schować do lodówki na 30 min.

Wydrylowane wiśnie odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną tuż przed formowaniem rogalików.

Ciasto podzielić na 4 części. Części, z którymi nie pracujemy przechowywać w lodówce. Każdą część rozwałkować na okrąg – pociąć na 8 trójkątów niczym pizzę. Na każdy trójkąt (podstawę) nałożyć po 3-4 wiśnie (lub po łyżeczce marmolady twardej lub innego nadzienia) i zwinąć na kształt rogalika. Rogaliki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową w odstępach, jeszcze urosną.

Widelcem roztrzepać białka jajek na lekką piankę, białkiem smarować rogaliki i posypywać cukrem. Blaszki od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 15 min do zrumienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.