Składniki:
- umyte wiśnie
- sokownik
- cukier
- 100 ml amaretto/litr soku
Przygotowanie:
Do dolnego rondla wlać wodę, w zależności od zaleceń producenta jest to 1/3 lub 1/2 pojemności garnka. Na garnek z wodą ustawić część na odprowadzany sok z podłączoną rurką, następnie położyć część na owoce i tam wsypać wiśnie. Niektórzy od razu zasypują cukrem – ja nie daję w tym momencie cukru ponieważ za każdym razem kwasowość wiśni może być różna, różni się też smak w zależności od gatunku i soczystości. Sokownik nakryć pokrywą.
Obok garnka ustawić rondel do którego będzie spuszczany sok, ułożyć w nim rurkę (dodatkowo przypięłam sobie klamerką) pamiętając aby koniec rurki znajdował się niżej tak aby sok mógł swobodnie spływać. Niektórzy rurkę podwieszają do góry i dopiero po jakimś czasie zaczynają spuszczać sok – ja spuszczam systematycznie, przynajmniej widzę kiedy zakończyć gotowanie. Pod sokownikiem włączyć palnik. Kiedy sok przestanie już spływać, wyłączyć palnik pod sokownikiem. Odłączyć rurkę.
Do zlanego soku dodaję 500 g cukru na każdy litr – jest słodkie, ale zimą go rozcieńczamy. Można również pić taki sok z mniejszą ilością cukru bez rozcieńczania, jednak dla nas smak wiśni jest zbyt intensywny. Sok z cukrem zagotować, dodać na każdy litr soku 60 ml amaretto i chwilę pogotować aby alkohol odparował. Gotowy sok przelać do wypieczonych słoików i zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku. Można też odwrócić słoiczki do góry dnem. Jednak dla bezpieczeństwa preferuję pasteryzację.
Nie gotuję już do wytworzenia syropu, ale można taki sok z cukrem pogotować aż się zredukuje do połowy objętości i wtedy przelać do słoików lub butelek.
Wyparzanie słoików i nakrętek – porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.