Kremowy deser z frużeliną wiśniową z amaretto

Bardzo lubię desery na bazie kremu z mascarpone i śmietanki kremówki. Nie tylko za smak, ale również za szybkość przygotowania. Idealnie pasują z różnymi owocami, świeżymi lub owocowymi sosami i biszkoptami. Tym razem deser z frużeliną z amaretto. Polecam serdecznie :)

Składniki (4 porcje):

Frużelina wiśniowa z amaretto:
  • 250 g wiśni, świeżych lub mrożonych (wydrylowanych)
  • 20-25 ml amaretto
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 3-4 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Krem:
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • biszkopty ladyfingers
  • świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotować frużelinę: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia.
Wiśnie wraz z cukrem i amaretto włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok a alkohol odparuje. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, dosłodzić cukrem pudrem i zmiksować.

W pucharkach wyłożyć na dno odrobinę kremu, na to ułożyć pokrojone na części biszkopty, wyłożyć warstwę kremu, następnie frużelinę, biszkopty i na końcu krem. Deser udekorować świeżymi owocami, listkami mięty i biszkoptem. Przed podaniem desery schłodzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *