Bardzo lubię desery na bazie kremu z mascarpone i śmietanki kremówki. Nie tylko za smak, ale również za szybkość przygotowania. Idealnie pasują z różnymi owocami, świeżymi lub owocowymi sosami i biszkoptami. Tym razem deser z frużeliną z amaretto. Polecam serdecznie :)
Składniki (4 porcje):
Frużelina wiśniowa z amaretto:
- 250 g wiśni, świeżych lub mrożonych (wydrylowanych)
- 20-25 ml amaretto
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 3-4 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Krem:
- 150 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- biszkopty ladyfingers
- świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotować frużelinę: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia.
Wiśnie wraz z cukrem i amaretto włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok a alkohol odparuje. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Wiśnie wraz z cukrem i amaretto włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok a alkohol odparuje. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, dosłodzić cukrem pudrem i zmiksować.
W pucharkach wyłożyć na dno odrobinę kremu, na to ułożyć pokrojone na części biszkopty, wyłożyć warstwę kremu, następnie frużelinę, biszkopty i na końcu krem. Deser udekorować świeżymi owocami, listkami mięty i biszkoptem. Przed podaniem desery schłodzić.
Smacznego!