Mięciutkie, puchate i bardzo smaczne – takie są bułeczki na piwie z tego przepisu. Zrobiłam je z myślą o wczorajszej kolacji i dzisiejszym dniu – no cóż, chyba rodzinie smakowało, ponieważ po wczorajszej kolacji zostały zaledwie trzy sztuki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 700 g mąki pszennej chlebowej
- 250 ml jasnego piwa
- 200 ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży (lub 12 g suchych)
- 70 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
- mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie mak, czarny i biały sezam)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, zostawić aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, piwo, sól oraz rozpuszczone drożdże w wodzie i zagnieść ciasto, na końcu dodać stopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera i dłoni. Wyrabiać dobre 8-10 min. Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość – na około 1-1,5 h.
Po tym czasie ciasto odgazować – zagnieść kilka razy ręką, ciasto podzielić na 15-20 części (ja piekłam z mniejszej ilości składników, więc wyszło mi 12 sztuk po 78 g). Każdą część uformować w bułeczkę i układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub teflonową matą łączeniem do dołu. Bułeczki nakryć lnianą ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 min. Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 2000C z opcją pieczenia góra-dół. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-22 minuty do zarumienienia. Bułeczki wystudzić na kratce.
Smacznego!