Bułki drożdżowe na piwie

Mięciutkie, puchate i bardzo smaczne – takie są bułeczki na piwie z tego przepisu. Zrobiłam je z myślą o wczorajszej kolacji i dzisiejszym dniu – no cóż, chyba rodzinie smakowało, ponieważ po wczorajszej kolacji zostały zaledwie trzy sztuki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 ml jasnego piwa
  • 200 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży (lub 12 g suchych)
  • 70 g roztopionego masła 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
  • mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie mak, czarny i biały sezam)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, zostawić aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, piwo, sól oraz rozpuszczone drożdże w wodzie i zagnieść ciasto, na końcu dodać stopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera i dłoni. Wyrabiać dobre 8-10 min. Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość – na około 1-1,5 h.

Po tym czasie ciasto odgazować – zagnieść kilka razy ręką, ciasto podzielić na 15-20 części (ja piekłam z mniejszej ilości składników, więc wyszło mi 12 sztuk po 78 g). Każdą część uformować w bułeczkę i układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub teflonową matą łączeniem do dołu. Bułeczki nakryć lnianą ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 min. Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 2000C z opcją pieczenia góra-dół. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-22 minuty do zarumienienia. Bułeczki wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz