Kakaowe ciasto na piwie

Weekend minął mi w towarzystwie piwa – kulinarnie oczywiście :) Był kurczak pieczony z piwem, piwo zostało to upiekłam bułeczki, piwo w butelce jeszcze się nie skończyło więc postanowiłam upiec ciasto. Na stronie Męski Wypas znalazłam ciekawy przepis na ciasto kakaowe i postanowiłam przygotować w domu. Przepis jest prosty i przypomina sposobem wykonania murzynka, lecz ciasto po upieczeniu wychodzi cięższe, wilgotne, coś jak brownie. Baaaardzo smaczne, a do tego ta polewa! Przepyszne! Oryginalnie ciasto wykończone jest popcornem, ale u mnie znalazły się maliny z przydomowego ogródka, które świetnie współgrały z całością. Serdecznie polecam Wam ten przepis :)

Składniki:

    Ciasto:

    • 200 g cukru
    • 60 g kakao
    • 250 g masła
    • 1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego)
    • 140 ml śmietany kremówki
    • 2 jajka
    • 275 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:

    • 100 g miękkiego masła
    • 200 g gładkiego serka twarogowego
    • 100 g cukru pudru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    Do dekoracji:
    • świeże owoce
    • listki mięty

    Przygotowanie:

    W rondelku umieścić cukier, kakao, masło i piwo. Wstawić na palnik i podgrzewać aż masło i cukier się rozpuszczą. Ostudzić.

    W misie miksera umieścić ostudzoną zawartość rondelka, śmietankę kremówkę i jaja. Całość zmiksować. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość krótko zmiksować.

    Ciasto wylać do formy włożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszką manną. Wierzch wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić.

    Przygotować polewę: masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, aż zbieleje. Dodać serek, sok z cytryny i zmiksować. Polewę wyłożyć na ciasto. Gdyby była za rzadka, chwilkę ją schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz