Składniki:
Ciasto:
- 200 g cukru
- 60 g kakao
- 250 g masła
- 1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego)
- 140 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 275 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g miękkiego masła
- 200 g gładkiego serka twarogowego
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeże owoce
- listki mięty
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić ostudzoną zawartość rondelka, śmietankę kremówkę i jaja. Całość zmiksować. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość krótko zmiksować.
Ciasto wylać do formy włożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszką manną. Wierzch wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Przygotować polewę: masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, aż zbieleje. Dodać serek, sok z cytryny i zmiksować. Polewę wyłożyć na ciasto. Gdyby była za rzadka, chwilkę ją schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.