Makaron z krewetkami i pomidorami

Szybka propozycja na ekspresowy obiad, z pomidorami i krewetkami. Poza sezonem można użyć pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej. Przepis ze strony Kwestia Smaku, polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 200 g oczyszczonych i obranych krewetek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 500 g pomidorów (lub pomidory z puszki poza sezonem)
  • posiekana natka pietruszki
  • 150-200 g makaronu (dowolny kształt)

Przygotowanie:

Wstawić w garnku wodę z solą na makaron, gdy zawrze wsypać makaron i ugotować al dente. Po ugotowaniu odcedzić.

Gdy gotuje się makaron przygotować sos. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w większą kostkę wykrawając zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą i włożyć krewetki, smażyć po minucie z każdej strony na dość mocnej mocy palnika. Podczas smażenia krewetek z drugiej strony dodać posiekany czosnek i całość przesmażyć. Krewetki zdjąć z patelni.

Na patelnię dodać pomidory i całość podgotować aż pomidory się rozgotują a sos troszkę odparuje. Do rozgotowanych pomidorów dodać podsmażone krewetki z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki (garść) i ugotowany makaron. Całość wymieszać i podgrzać razem kilka minut. Makaron wyłożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki. Można również posypać tartym serem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *