Składniki:
- 200 g oczyszczonych i obranych krewetek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 500 g pomidorów (lub pomidory z puszki poza sezonem)
- posiekana natka pietruszki
- 150-200 g makaronu (dowolny kształt)
Przygotowanie:
Gdy gotuje się makaron przygotować sos. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w większą kostkę wykrawając zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą i włożyć krewetki, smażyć po minucie z każdej strony na dość mocnej mocy palnika. Podczas smażenia krewetek z drugiej strony dodać posiekany czosnek i całość przesmażyć. Krewetki zdjąć z patelni.
Na patelnię dodać pomidory i całość podgotować aż pomidory się rozgotują a sos troszkę odparuje. Do rozgotowanych pomidorów dodać podsmażone krewetki z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki (garść) i ugotowany makaron. Całość wymieszać i podgrzać razem kilka minut. Makaron wyłożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki. Można również posypać tartym serem.