Składniki:
- czerwone mirabelki
- 1 litr wody
- 500 g cukru
Przygotowanie:
W zależności od ilości słoików, owoców i pojemności słoików ciężko określić ilość syropu, który należy przygotować. Zawsze najpierw robię syrop z 1 litra wody, nalewam do słoików i patrzę ile słoików wyszło. Następnie robię kolejny syrop proporcjonalnie do tego, co już zostało zalane. Orientacyjnie zeszło mi syropu przygotowanego z 4 litrów wody na 12 słoików o pojemności 1 litra.
Gotowe słoiki z kompotem pasteryzować tradycyjnie w gorącej wodzie 15 min od momentu zagotowania wody. Gorące wyłożyć na deseczkę lub ściereczkę. Zostawić do ostygnięcia.
Wyparzanie słoików i nakrętek:
Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 105oC i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.
Pasteryzowanie w piekarniku:
Od kilku lat pasteryzuję przetwory w piekarniku. Jest to zdecydowanie wygodniejszy sposób aniżeli pasteryzacja w garnku z wodą. Do zimnego piekarnika na kratkę z wyposażenia piekarnika układam przetwory, nastawiam 140oC i pasteryzuję przetwory licząc czas od momentu nagrzania piekarnika.