Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 50 ml oliwy
Dodatkowo:
- 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Wyrobione ciasto zostawić na 5-10 minut, po czym ponownie wyrobić około 5 min. Ciasto przełożyć do misy wysmarowanej oliwą, misę owinąć folią i wstawić do lodówki na nocne wyrastanie.
Rano ciasto wyjąć z lodówki, chwilę zagnieść aby ciasto odgazować i podzielić na 6 równych części. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę, okrągłą lub owalną i położyć w odstępach na blachę wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 2000C. Gdy bułeczki będą napuszone każdą naciąć ostrym nożem, posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Można również posypać ziarnami. Bułki wstawić do piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia na opcji grzania góra-dół. Bułeczki wystudzić na kratce.