Pierogi twarogowe z malinami

Pierogi leniwe przygotowuję bardzo często, ponieważ moja córcia je uwielbia. Pewnego dnia na stronie Gotuj z Cukiereczkiem widziałam pierogi z ciasta twarogowego jak na leniwe, ale w formie tradycyjnie lepionych pierogów z owocowym wnętrzem. Nie było innego wyjścia, musiałam ulepić córci. W pierożkach zamknęłam malinki z przydomowego ogródka, a całość podałam polane śmietanką słodką, posypane cukrem i udekorowane świeżymi malinami. Zamiast malin możecie użyć innych owoców. Dziękuję Kasi za przepis i szczerze polecam dalej :)

Składniki:

    Ciasto:

    • 300 g twarogu mielonego
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżka miękkiego masła
    • szczypta soli,

    Nadzienie:

    • 150 g malin
    • cukier

    Dodatkowo:

    • śmietanka słodka
    • cukier
    • świeże maliny

    Przygotowanie:

    W misce umieścić twaróg, jajko, masło, sól, mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką cienko rozwałkować. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać koła, na każde koło nałożyć po 3-4 maliny, posypać odrobiną cukru i skleić pierogi. Pierogi odkładać na tackę wysypaną mąką lub ściereczkę.

    W garnku zagotować wodę, wkładać delikatnie pierogi na wrzątek i gotować około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie ze słodką śmietanką, posypane cukrem i świeżymi malinami. Można podać z jogurtem naturalnym, miodem lub z przyrumienioną na maśle bułką tartą.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.