Pierogi leniwe przygotowuję bardzo często, ponieważ moja córcia je uwielbia. Pewnego dnia na stronie Gotuj z Cukiereczkiem widziałam pierogi z ciasta twarogowego jak na leniwe, ale w formie tradycyjnie lepionych pierogów z owocowym wnętrzem. Nie było innego wyjścia, musiałam ulepić córci. W pierożkach zamknęłam malinki z przydomowego ogródka, a całość podałam polane śmietanką słodką, posypane cukrem i udekorowane świeżymi malinami. Zamiast malin możecie użyć innych owoców. Dziękuję Kasi za przepis i szczerze polecam dalej :)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g twarogu mielonego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka miękkiego masła
- szczypta soli,
Nadzienie:
- 150 g malin
- cukier
Dodatkowo:
- śmietanka słodka
- cukier
- świeże maliny
Przygotowanie:
W misce umieścić twaróg, jajko, masło, sól, mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką cienko rozwałkować. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać koła, na każde koło nałożyć po 3-4 maliny, posypać odrobiną cukru i skleić pierogi. Pierogi odkładać na tackę wysypaną mąką lub ściereczkę.
W garnku zagotować wodę, wkładać delikatnie pierogi na wrzątek i gotować około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie ze słodką śmietanką, posypane cukrem i świeżymi malinami. Można podać z jogurtem naturalnym, miodem lub z przyrumienioną na maśle bułką tartą.
Smacznego!