Chleb polski

Dom chlebem pachnący … chlebem na zakwasie żytnim. Chlebem, który cieszy zarówno oczy jak i podniebienie, chlebem polskim :) Przepis ze strony Moje Wypieki, autorstwa Tatter.

Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej lub otrębów owsianych (dałam mąkę żytnią)
  • 1 łyżeczka słodu (lub cukru trzcinowego)
  • 15 g soli
  • 300 ml letniej wody

Przygotowanie:

W misie miksera umieścić zakwas, dolać wodę i całość wymieszać do połączenia. Dodać mąkę pszenną chlebową, pszenną razową/żytnią, sól oraz cukier. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto przez około 5-8 minut mikserem lub 10-12 minut ręcznie. Miskę z wyrobionym ciastem nakryć folią aby nie wysychało i pozostawić na 2,5-3 godziny. W międzyczasie w równych odstępach czasu złożyć ciasto 2-3 razy, np. co godzinę.

Po tym czasie uszykować koszyk do wyrastania chleba, oprószyć go mąką (u mnie ryżowa), na dno wsypałam jeszcze płatki owsiane. Ciasto przełożyć na blat/deskę i uformować bochenek. Chleb przełożyć do koszyka łączeniem ku górze, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od wielu czynników: temperatury otoczenia oraz siły zakwasu. Może trwać 2-3 godziny a nawet i 6 godzin w temperaturze pokojowej. Chleb gotowy do pieczenia ma zwiększoną objętość, jest miękki w dotyku i po naciśnięciu palcem (ostrożnie, aby nie zrobić dziury) dołek zanika po kilku minutach. Można również chleb garować w niskiej temperaturze. Mój chleb wyrastał w lodówce przez 12 h w koszyku nakrytym foliową reklamówką.

Piekarnik na opcji pieczenia góra-dół rozgrzać do temperatury 250-2600C wraz z piekarnikową blachą lub naczyniem, w którym możemy piec chleb np. garnek rzymski, garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na arkusz papieru do pieczenia łączeniem do dołu, pędzelkiem pozbyć się nadmiaru mąki, sprawnym ruchem naciąć i włożyć do zaparowanego piekarnika (można na dno wrzucić kilka kostek lodu lub popsikać spryskiwaczem z wodą). Piec 10 min w temperaturze 250-2600C, następnie zmniejszyć temperaturę do 2300C i piec kolejne 20-25 min. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Chleb wystudzić na kratce, przykryty ściereczką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *