Składniki (28 cm x 24 cm):
Ciasto kakaowe:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Krem jogurtowo-miętowy:
- 800 g jogurtu naturalnego
- 200 ml dżemu miętowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
- 3 łyżki syropu miętowego z cytryną*
- 1/2 szklanki wody
- cukier do smaku
- czekolada do dekoracji
- małe beziki do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną/bułką tartą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160oC i piec około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa blaty.
Krem: żelatynę namoczyć w 50 ml wody i pozostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić jogurt naturalny, cukier puder i dżem miętowy, zmiksować do połączenia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, zahartować – dodać do niej 2 łyżki masy i wymieszać. Ciągle ubijając masę miętową, dodać do niej zahartowaną żelatynę, zmiksować do połączenia.
Złożenie ciasta: Przygotować poncz – wszystkie składniki wymieszać. W blaszce lub obręczy umieścić jedną część ciasta czekoladowego i nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu miętowego. Nasączyć ponczem drugą część ciasta i nasączoną stroną nałożyć na masę miętową. Na wierzchu rozłożyć resztę masy miętowej. Ciasto schować do lodówki, aż masa stężeje. Po stężeniu posypać tartą czekoladą oraz udekorować bezami. Przechowywać ciasto w lodówce.
* w przypadku braku syropu miętowego z cytryną można poncz zrobić z takich składników
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki zaparzonej herbaty miętowej
- cukier do smaku