Ciasto kakaowe z jogurtowym kremem miętowym

Ciasto kakaowe z jogurtowym kremem miętowym przypominające popularne czekoladki After Eight to moja propozycja na wykorzystanie miętowych przetworów, które prezentowałam w tym tygodniu: syropu miętowego z cytryną oraz dżemu miętowego. Kakao i mięta to świetny duet, ciasto jest lekkie i orzeźwiające, do tego krem wykonany jest na bazie jogurtów naturalnych więc zawsze to troszkę kalorii mniej aniżeli przy kremie na bazie śmietanki kremówki. Ciasto świetnie się kroi i ładnie prezentuje na stole. Do dekoracji użyłam czekolady i malutkich bezików, ale równie dobrze można posypać tylko czekoladą lub zrobić rozetki z ubitej śmietanki. Polecam Wam serdecznie to ciacho i mam nadzieję, że zachęcę Was do własnych przetworów miętowych :)

Składniki (28 cm x 24 cm):

    Ciasto kakaowe:

    • 4 jajka
    • 2/3 szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżki oleju

    Krem jogurtowo-miętowy:

    • 800 g jogurtu naturalnego
    • 200 ml dżemu miętowego
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 4 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
    Poncz:
    Dodatkowo:

    Przygotowanie:

    Ciasto: białka oddzielić od żółtek, mąkę z kakao i proszkiem przesiać do miseczki. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać partiami cukier i miksować aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, miksując po każdym ich dodaniu. Dodać olej, zmiksować i na końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.

    Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną/bułką tartą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160oC i piec około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa blaty.

    Krem: żelatynę namoczyć w 50 ml wody i pozostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić jogurt naturalny, cukier puder i dżem miętowy, zmiksować do połączenia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, zahartować – dodać do niej 2 łyżki masy i wymieszać. Ciągle ubijając masę miętową, dodać do niej zahartowaną żelatynę, zmiksować do połączenia.

    Złożenie ciasta: Przygotować poncz – wszystkie składniki wymieszać. W blaszce lub obręczy umieścić jedną część ciasta czekoladowego i nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu miętowego. Nasączyć ponczem drugą część ciasta i nasączoną stroną nałożyć na masę miętową. Na wierzchu rozłożyć resztę masy miętowej. Ciasto schować do lodówki, aż masa stężeje. Po stężeniu posypać tartą czekoladą oraz udekorować bezami. Przechowywać ciasto w lodówce.

    * w przypadku braku syropu miętowego z cytryną można poncz zrobić z takich składników

    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 szklanki zaparzonej herbaty miętowej
    • cukier do smaku
    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *