Składniki:
- 1 litr mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego lub porcja bakterii jogurtowych na 1 litr mleka
- 1 szklanka świeżych malin
- 4-5 łyżek cukru lub innej substancji słodzącej (lub więcej do smaku) – można również pominąć i zrobić bez cukru
- kilka łyżek wody
Przygotowanie:
W przypadku użycia mleka surowego lub świeżego prosto od krowy – pasteryzacja: mleko podgrzać do temperatury 75-80oC utrzymując tą temperaturę 2 minuty aby unieszkodliwić inne znajdujące się w mleku bakterie, które mogłyby popsuć jogurt. Zdjąć z palnika.
Zanim doda się kultury jogurtowe mleko musi mieć 45oC, także podgrzane wcześniej mleko świeże należy schłodzić (zostawić na kuchence aż samoczynnie się schłodzi, schłodzić wstawiając garnek z mlekiem do zlewu z zimną wodą) lub mleko pasteryzowane podgrzać do 45oC.
Do przygotowanego mleka dodać 100 ml jogurtu naturalnego/1 litr mleka lub odpowiednią porcję żywych kultury bakterii podaną na opakowaniu, ostudzone przygotowane wcześniej maliny i dobrze wymieszać. Mleko z kulturami bakterii i malinami przelać do słoiczków, zamknąć pokrywki i zostawić w cieple na 8-10 godzin, w temperaturze 42-45oC. Po tym czasie słoiczki z jogurtem należy wstawić do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu jogurt jest już dobry do jedzenia. Taki domowy jogurt należy zjeść do 5 dni.