Składniki (24 cm x 36 cm):
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 90 g roztopionego masła
- 80 g cukru
- 150 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
- 100 g chałwy
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 2 garście rodzynek
Polewa:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki serka kremowego
- mleko
Przygotowanie:
Przygotować nadzienie: masło umieścić w rondelku i rozpuścić, dodać chałwę i wszystko razem podgrzać aż chałwa się rozpuści. Dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną, kakao i całość wymieszać. Gdy troszkę przestygnie dodać jajko i wymieszać całość.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść odgazowując je. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 60 cm x 30 cm. Na cieście rozsmarować chałwowe nadzienie, zachowując wzdłuż jednego dłuższego boku margines około 2 cm. Posypać rodzynkami i całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Roladę pokroić na 12 części.
Pokrojone kawałki rolady ułożyć w formie, rozcięciami ku górze, zachowując odstępy- bułeczki urosną jeszcze przed pieczeniem oraz w trakcie pieczenia. Formę nakryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 min.
Po tym czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C i piec około 25-30 min do zarumienienia.
Przygotować polewę: masło utrzeć z serkiem na puch, dodać cukier puder i zmiksować aby nie było grudek. Dodać odrobinkę mleka i wymieszać, mleka tyle aby polewa miała konsystencję gęstego lukru.
Bułeczki po upieczeniu przełożyć na kratkę do studzenia i polać polewą.