Bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem

Bardzo delikatne i puszyste bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem to świetna propozycja na ciepłą kolację, ponieważ jedzone na ciepło smakują najbardziej :) Równie dobrze sprawdzą się zapakowane na drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe już znane na blogu, piekłam z tego przepisu bułeczki zwykłe oraz kwiat drożdżowy z serem camembert. Serdecznie Wam teraz polecam taką odsłonę jogurtowego ciasta drożdżowego :)

Składniki (7-8 bułeczek):

Ciasto:
  • 225 g mąki pszennej  (użyłam typ 450)
  • 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych)
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 małe jajo

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego

Dodatkowo:

  • ser żółty do posypania (około 100 g)
  • jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

    Przygotowanie:

    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misie miksera umieścić mąkę, jogurt, stopione masło, sól, jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto – wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki gdyby ciasto za bardzo się kleiło. Misę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na około 1,5 h.

    Przygotować farsz: pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i podsmażyć na złoto, na końcu dodać pieczarki i całość przesmażyć kilka minut aż nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Moje pieczarki są takie ciemne, ponieważ użyłam zapasów z zamrażarki.

    Uszykować dużą blachę z wyposażenia piekarnika i wyścielić ją papierem do pieczenia lub matą teflonową.

    Wyrośnięte ciasto wyjąc z miski, odgazować – zagnieść krótko ręcznie. Ciasto podzielić na 7-8 równych części. Z każdej części uformować bułeczkę i położyć w odstępach na blasze, łączeniem na dole. W każdej bułeczce zrobić zagłębienie na farsz – np. dociskając dnem szklanki aż do samego dna. W zagłębienia nałożyć farsz pieczarkowy i posypać tartym serem żółtym. Bułeczki nakryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 min. Po tym czasie brzego bułeczek posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C, piec około 20-25  min, do zezłocenia. Bułeczki wystudzić na kratce.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.