Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
- woda do podlania sosu
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Udka kurczaka wytrybować z kości. Płat mięsa bez kości rozłożyć na desce, delikatnie roztłuc tłuczkiem do mięsa, oprószyć z każdej strony pieprzem i solą. Na każdy płat udka bez kości nałożyć porcję farszu pieczarkowego i zwinąć ciasno roladkę. Każdą roladkę obtoczyć w mące.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i obsmażyć roladki na złoto z każdej strony. Podlać wodą tyle, aby zakrywała mięso. Nakryć pokrywę, zmniejszyć moc palnika i poddusić aż mięso będzie miękkie, zajęło mi to 60 minut.
Po tym czasie roladki wyjąć z powstałego sosu, a sos zagotować i odparować do odpowiedniej gęstości lub zaprawić łyżką maki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Po zaprawieniu mąką zagotować aby sos stracił surowy posmak mąki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do niego roladki i poddusić jeszcze w sosie około 5 minut. Przed podaniem warto posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.