Roladki z udek kurczaka, z pieczarkami

Udka z kurczaka wytrybowane z kości przygotowane z pieczarkami  w formie roladek to pyszna propozycja na domowy obiad. Mięso można przyprawić ulubionymi przyprawami, ale do pieczarek najbardziej odpowiada mi tylko z solą i pieprzem. Podane z delikatnym sosem z duszenia, ziemniaczkami i buraczkami stanowiły bardzo sycący i apetyczny posiłek. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • woda do podlania sosu
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać cebulkę i przesmażyć na złoto. Do cebulki dodać pieczarki i przesmażyć, odparować nadmiar wody puszczonej przez pieczarki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Udka kurczaka wytrybować z kości. Płat mięsa bez kości rozłożyć na desce, delikatnie roztłuc tłuczkiem do mięsa, oprószyć z każdej strony pieprzem i solą. Na każdy płat udka bez kości nałożyć porcję farszu pieczarkowego i zwinąć ciasno roladkę. Każdą roladkę obtoczyć w mące.

W rondlu rozgrzać masło klarowane i obsmażyć roladki na złoto z każdej strony. Podlać wodą tyle, aby zakrywała mięso. Nakryć pokrywę, zmniejszyć moc palnika i poddusić aż mięso będzie miękkie, zajęło mi to 60 minut.

Po tym czasie roladki wyjąć z powstałego sosu, a sos zagotować i odparować do odpowiedniej gęstości lub zaprawić łyżką maki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Po zaprawieniu mąką zagotować aby sos stracił surowy posmak mąki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do niego roladki i poddusić jeszcze w sosie około 5 minut. Przed podaniem warto posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.