Każdy dietetyk złapałby się za głowę – makaron, boczek, śmietanka tłusta i ser, wszystko na raz! Ale przecież nie jemy tak codziennie, a od czasu do czasu można sobie zrobić taką przyjemność kulinarną. Tym bardziej, że taki makaron przygotowuje się bardzo szybko, praktycznie w czasie, w którym gotuje się makaron. Dodatek musztardy w sosie śmietanowo-serowym świetnie zaostrza smak i nie warto z niej rezygnować. Danie wychodzi kremowe, sycące i pyszne :) Przepis ze strony Karmelowy. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 300 g makaronu
- 1 brokuł, podzielony na małe różyczki
- olej lub oliwa do smażenia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g wędzonego boczku
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżka musztardy
- 140 g żółtego sera twardego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę z solą, i zacząć przygotowywać w międzyczasie sos. Na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Na ostatnie 5 minut gotowania, przed odcedzeniem, dodać różyczki brokuła. Makaron z brokułem przecedzić.Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w paseczki, ser pokroić w kostkę.
Rozgrzać szeroką patelnię, wrzucić boczek i zrumienić. Gdyby wytopiło się za mało tłuszczu to dodać odrobinę oleju/oliwy. Do przesmażonego boczku dodać cebulę i przysmażyć aż będzie złota, na końcu dodać czosnek i krótko przysmażyć. Całość zalać śmietaną kremówką, dodać ser i zagotować aż ser się rozpuści i całość lekko zagęści. Dodać musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać ugotowany i odcedzony makaron z brokułem, wymieszać i podawać.
Smacznego!