Maliny z cukrem, w słoiczkach na zimę

Koniec września a moje maliny ciągle wydają owoce. W tym roku mój zagajnik malinowy rozrósł się na tyle, że już choć troszkę owoców mogłam zamknąć w słoiczkach na zimę. Marzenia o dżemie malinowym z własnych owoców są już całkiem blisko do spełnienia :) Zatem przedstawiam Wam najprostszy sposób na maliny zasypywane cukrem – owoce i cukier, ilość cukru bliżej nieokreślona, ponieważ zależy to od Waszych upodobań i słodkości samych owoców. W moich słoiczkach na 200 ml słoik dałam po 3 łyżeczki cukru. Takie maliny będą pyszną bazą do sosu malinowego na ciepło do lodów, budyniu, naleśników czy kaszki lub do herbatki w zimny, zimowy wieczór. Jeśli macie jeszcze maliny to zaprawcie sobie choć kilka słoiczków.

Składniki:

  • maliny
  • cukier

Przygotowanie:

Maliny opłukać delikatnie w wodzie, osączyć z nadmiaru wody i ułożyć w wyparzonych/wypieczonych słoiczkach. Malin nie upychać aby się nie pogniotły. Do każdego słoiczka wsypać cukier – na słoiczek 200 ml wsypywałam po 3 łyżeczki. Ilość cukru zależy od Was, jak bardzo słodkie przetwory lubicie.

Słoiczki zakręcić wyparzonymi i wytartymi do sucha nakrętkami i zapasteryzować – na dno garnka ułożyć ściereczkę, wstawić słoiczki i nalać wody do 3/4 wysokości słoiczków. Garnek postawić na palnik, gdy woda zawrze skręcić moc palnika i pasteryzować 10 min (lub 15 min słoiczki o większej pojemności). Słoiczki wyjąć z wody, wystudzić i przenieść do spiżarni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.