Sok z ciemnych winogron, z sokownika

Moja spiżarnia wzbogaciła się o kolejną pozycję – sok z ciemnych winogron. Przygotowałam go w sokowniku, jest to chyba najszybszy sposób na zagospodarowanie owoców. Owoce wystarczy tylko umyć, nie ma konieczności obrywać z gałązek. Po zlaniu soku dosładzamy cukrem lub inną substancją słodzącą według preferencji. Użyłam 200 g cukru na każdy litr soku, ilość cukru zależy od słodkości owoców oraz efektów jakie chcemy uzyskać – trzeba próbować i zrobić według własnego smaku. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • ciemne winogrona
  • 200 g cukru na każdy litr soku 

Przygotowanie:

Sokownik składa się z następujących części: na samym spodzie rondel na wodę, wyżej część na odprowadzany sok z owoców z odpływem/rurką, część na owoce i pokrywa.

Do dolnego rondla wlać wodę, w zależności od zaleceń producenta jest to 1/3 lub 1/2 pojemności garnka. Na garnek z wodą ustawić część na odprowadzany sok z podłączoną rurką, następnie położyć część na owoce, wsypać umyte winogrona (nie ma potrzeby ich obrywać z gałązek). Sokownik nakryć pokrywą. Rurkę zabezpieczyć klamrą od zestawu i podwiesić do góry aby sok nie mógł spływać. Pod sokownikiem włączyć palnik. Pogotować całość minimum 30 min, sprawdzając co jakiś czas poziom wody w dolnym garnku – nie może się wygotować.

Obok garnka ustawić rondel do którego będzie spuszczany sok, ułożyć w nim rurkę pamiętając aby koniec rurki znajdował się niżej – tak aby sok mógł swobodnie spływać. Kiedy sok przestanie już spływać odłączyć rurkę.

Do zlanego soku dodać 200 g cukru na każdy 1 litr soku. Sok z cukrem zagotować, przelać do wypieczonych słoików i zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku. Można też odwrócić słoiczki do góry dnem. Jednak dla bezpieczeństwa preferuję pasteryzację. Zapasteryzować tradycyjnie w wodzie 20 min.

Wyparzanie słoików i nakrętek – porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.

Smacznego!

Jeden komentarz

Skomentuj TOMEK Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *