Składniki:
- 380 g mąki pszennej
- 10 g suchych lub 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- 180 g puree z dyni
- 30 g stopionego masła
- mleko lub roztrzepane jajko
- mak lub sezam
Przygotowanie:
Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – na około 1-1,5 h.
Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę, jak bułkę. Na stolnicy lekko podsypaną mąką każdą kulkę rozwałkować na owal. Jedną ręką trzymać dół ciasta a drugą ręką od góry zwijać rogale rolując ciasto do przodu i lekko do tyłu, lekko je uciskając aby ciasto rozciągało się na boki tworząc zwoje. Zrolowanemu ciastu nadać kształt rogala pamiętając aby brzeg ciasta był pod spodem.
Uformowane rogale ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 1900C, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem lub mlekiem i obsypać ziarnami. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min aż do zrumienienia. Wystudzić na kratce.