Słodkie dyniowe rogale śniadaniowe

Przepyszne słodkie rogale śniadaniowe z dodatkiem puree z dyni polecają się do szklanki mleka i powideł śliwkowych. Rogale mają piękny dyniowy aromat i kolor, wypieczoną chrupiąca skórkę i mięciutkie wnętrze. Korzystałam z przepisu bazowego na ciasto drożdżowe według Moje Wypieki. Polecam serdecznie!

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej
  • 10 g suchych lub 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 180 g puree z dyni
  • 30 g stopionego masła 
Do posmarowania:
  • mleko lub roztrzepane jajko
  • mak lub sezam

Przygotowanie:

W misie umieścić mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni a na końcu stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.

Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – na około 1-1,5 h.

Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę, jak bułkę. Na stolnicy lekko podsypaną mąką każdą kulkę rozwałkować na owal. Jedną ręką trzymać dół ciasta a drugą ręką od góry zwijać rogale rolując ciasto do przodu i lekko do tyłu, lekko je uciskając aby ciasto rozciągało się na boki tworząc zwoje. Zrolowanemu ciastu nadać kształt rogala pamiętając aby brzeg ciasta był pod spodem.

Uformowane rogale ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 1900C, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem lub mlekiem i obsypać ziarnami. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min aż do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz