Wczoraj publikowałam przepis na dyniowe rogale śniadaniowe – dziś to samo ciasto ale w innej formie, jako słodkie bułeczki :) Przepis bazowy ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 380 g mąki pszennej
- 10 g suchych lub 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- 180 g puree z dyni
- 30 g stopionego masła
Do posmarowania:
- mleko lub roztrzepane jajko
Przygotowanie:
W misie umieścić mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni a na końcu stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.
Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – na około 1-1,5 h.
Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę i położyć sklejeniem na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 1900C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem lub mlekiem Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min aż do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego!