Słodkie drożdżowe bułeczki dyniowe

Wczoraj publikowałam przepis na dyniowe rogale śniadaniowe – dziś to samo ciasto ale w innej formie, jako słodkie bułeczki :) Przepis bazowy ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej
  • 10 g suchych lub 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 180 g puree z dyni
  • 30 g stopionego masła 

Do posmarowania:

  • mleko lub roztrzepane jajko

Przygotowanie:

W misie umieścić mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni a na końcu stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.

Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – na około 1-1,5 h.

Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę i położyć sklejeniem na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 1900C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem lub mlekiem Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min aż do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.