Kulebiak z grzybami

Myślicie już o Świętach Bożego Narodzenia? Wszak jeszcze listopad, lecz ja za sprawą tego przepisu już poczułam zbliżającą się magię Świąt, którą to troszkę przyśpieszyła akcja marki Ambition „Święta z dbałością” i rękawica kuchenna z kolekcji Frida, którą widzicie na zdjęciach. Przygotowałam kulebiaka z grzybami – pyszne drożdżowe ciasto, które już od bardzo dawna jest na blogu w formie pasztecików, wypełnione aromatycznymi grzybami leśnymi i dekoracją świąteczną na wierzchu. Taki kulebiak smakuje bardzo dobrze z barszczem czerwonym, można go jeść na zimno ale najlepiej smakuje na ciepło. Po ostygnięciu bez problemu można go odgrzać. Polecam serdecznie – będzie przepięknie wyglądał na świątecznym stole!

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki stopionego masła (45g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Farsz grzybowy/pieczarkowy:
  • 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • jajko
  • pieprz, sól
  • masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
  • żółtko
  • ziarenka maku

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.

Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych – wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na maśle. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.

Ciasto rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok długości Waszej blachy), odciąć niewielki pasek na dekorację, wyłożyć farsz i zwinąć w duży rulon. Ułożyć na blaszkę.

Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Po tym czasie z odłożonego ciasta przygotować dekoracje – rozwałkować i wyciąć dowolne kształty np. foremką do ciasteczek. Dekoracje posmarować rozkłóconym żółtkiem i obsypać je obficie makiem. Kulebiaka posmarować rozkłóconym jajkiem i ułożyć na nim przygotowane wcześniej dekoracje.

Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i  do zrumienienia, dużego kulebiaka piec około 40 min. Studzić na kratce przed pokrojeniem.

Przepis bierze udział w akcji z marką Ambition Święta z dbałością.

  Święta z dbałością  




Smacznego!

Dodaj komentarz