Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki stopionego masła (45g)
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych)
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- jajko
- pieprz, sól
- masło klarowane do smażenia
- żółtko
- ziarenka maku
Przygotowanie:
Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych – wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na maśle. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.
Ciasto rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok długości Waszej blachy), odciąć niewielki pasek na dekorację, wyłożyć farsz i zwinąć w duży rulon. Ułożyć na blaszkę.
Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Po tym czasie z odłożonego ciasta przygotować dekoracje – rozwałkować i wyciąć dowolne kształty np. foremką do ciasteczek. Dekoracje posmarować rozkłóconym żółtkiem i obsypać je obficie makiem. Kulebiaka posmarować rozkłóconym jajkiem i ułożyć na nim przygotowane wcześniej dekoracje.
Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i do zrumienienia, dużego kulebiaka piec około 40 min. Studzić na kratce przed pokrojeniem.