Myślicie już o Świętach? Ja już powoli tak, pomimo tego iż na blogu tego nie widać. Jeśli odwiedzacie mnie częściej to wiecie, że nigdy nie szaleję z przepisami świątecznymi w grudniu, nie robię prób przepisów ani nie gotuję wcześniej tylko po to, aby przepis pojawił się na blogu. Zdążyłam jeszcze zrobić wcześniej choineczki z piernika, wysokości około 19 cm, które zapakowane w celofan posłużą jako prezenty dla najbliższych, a jedna zostanie ozdobą naszego świątecznego stołu. Tradycyjnie ciasto z przepisu ze strony
Moje Wypieki, które uwielbiam i jest z nami od dobrych kilku lat :) Jeśli lubicie takie ręczne robótki to serdecznie polecam – świetna zabawa, szczególnie dla dzieci.
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (użyłam domowej)
- 1 łyżeczka kakao
Dekoracja:
- ozdoby: perełki, śnieżynki
Lukier królewski:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- barwnik zielony
Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki, gęsty lukier. Gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Do części można dodać odrobinę zielonego barwnika i dobrze zmiksować.
Przygotowanie:
Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika umieścić w rondelku i powoli na małym palniku podgrzać do rozpuszczenia cukru i masła, dodatkowo przyprawa powoli uwolni swój aromat. Zostawić do przestygnięcia. Następnie mieszankę wlać do misy miksera, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, lekko podsypując je mąką (tyle tylko aby się nie przyklejało do stolnicy). Wycinać pierniczki foremkami w kształcie gwiazdek. U mnie komplet pięciu różnej wielkości gwiazdek, największa gwiazdka o średnicy 10 cm.
Pierniczki przełożyć na blachę z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia.
Blachę wstawić do nagrzanego do temperatury 180oC piekarnika i piec ok 8-10 min w zależności od rozmiaru, mniejsze gwiazdki starczy piec 4-5 minut. Uważać aby nie przyrumienić pierniczków – wtedy są gorzkie.
Upieczone pierniczki sklejać za pomocą lukru królewskiego na kształt choinki. Dolna partia choinki to trzy gwiazdy o średnicy 10 cm oraz dwie gwiazdy 9 cm, z małymi gwiazdkami pomiędzy dużymi, służącymi jako dystans. Góra choinki to mniejsze gwiazdki już bez dystansu.
Sklejoną choinkę ozdobić lukrem królewskim wg uznania, udekorować ozdobami imitującymi bombki. Pozostawić do zastygnięcia.
Gotowe choinki można zapakować w celofan i podarować bliskim, lub też mogą być ozdobą stołu.
Smacznego!
Related