Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (użyłam domowej)
- 1 łyżeczka kakao
- ozdoby: perełki, śnieżynki
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- barwnik zielony
Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki, gęsty lukier. Gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Do części można dodać odrobinę zielonego barwnika i dobrze zmiksować.
Przygotowanie:
Pierniczki przełożyć na blachę z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia.
Blachę wstawić do nagrzanego do temperatury 180oC piekarnika i piec ok 8-10 min w zależności od rozmiaru, mniejsze gwiazdki starczy piec 4-5 minut. Uważać aby nie przyrumienić pierniczków – wtedy są gorzkie.
Upieczone pierniczki sklejać za pomocą lukru królewskiego na kształt choinki. Dolna partia choinki to trzy gwiazdy o średnicy 10 cm oraz dwie gwiazdy 9 cm, z małymi gwiazdkami pomiędzy dużymi, służącymi jako dystans. Góra choinki to mniejsze gwiazdki już bez dystansu.
Sklejoną choinkę ozdobić lukrem królewskim wg uznania, udekorować ozdobami imitującymi bombki. Pozostawić do zastygnięcia.
Gotowe choinki można zapakować w celofan i podarować bliskim, lub też mogą być ozdobą stołu.