Składniki (około 50 szt):
- 500 g mąki pszennej (najlepsza T500)
- 250 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki oleju
- 3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do worka foliowego lub nakryć je misą i pozostawić na chwilę aby odpoczęło, na 20-30 min. Po tym czasie podzielić ciasto na porcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać w worku lub pod ściereczką aby nie obsychało.
Ciasto wałkować na grubość według upodobań, wykrawać okrągłe kształty, faszerować i sklejać pierogi. Odłożone pierogi układać na tackach oprószonych mąką lub ściereczkach.
Pierogi można od razu ugotować – wkładać delikatnie na wrzącą wodę z dodatkiem soli i od wypłynięcia gotować około 3 min.
Można zamrozić – zawsze mrożę surowe. Na tackach oprószonych mąką rozkładam pierogi i wkładam do zamrażarki. Gdy się zamrożą przekładam do jednego zbiorczego woreczka.