Pleciona babka drożdżowa z masą makową

Przed Świętami Bożego Narodzenia otrzymałam miłą niespodziankę od Helio, w której znalazła się między innymi masa makowa z bakaliami. Nigdy nie korzystałam z gotowych mas makowych, zawsze robię własną, ale skoro taka masa już znalazła się w moim domu to warto było wypróbować i przekonać się samemu. Szybki pomysł i powstała pleciona baba drożdżowa z masą makową na moim ulubionym cieście drożdżowym z dodatkiem śmietany kremówki. Otwierając puszkę spodziewałam się rzadkiej masy, a tu niespodzianka. Masa okazała się gęsta, zwarta, bez nadmiaru wody. Także jeśli ktoś nie ma ochoty robić swojej masy makowej od podstaw, masa od Helio jest świetnym rozwiązaniem i sporym ułatwieniem. Jak widzicie moja pleciona baba jest pełna maku, ponieważ takie makowce i ciasta z makiem uwielbiam – z dużą ilością maku i mniejszą ilością ciasta. Polecam serdecznie :)

Składniki (2 mniejsze lub jedna duża):

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 100 g masła
    • 25 g drożdży świeżych
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki kremówki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 4 żółtka
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżki cukru waniliowego
Masa makowa:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny (1-2 łyżki)
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić masło, połowę przygotowanego mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

Masę makową wymieszać z jajkiem.

Można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze plecione babki drożdżowe – w razie chęci upieczenia dwóch sztuk podzielić ciasto i masę na dwie równe części.

Po tym czasie ciasto wyciągnąć na stolnicę i lekko odgazować zagniatając kilka razy. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt – krótszy bok powinien być odrobinę szerszy niż forma, w której będzie pieczone ciasto. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć i rozsmarować masę makową, ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku, rulon przeciąć wzdłuż prawie do samego końca. Dwa pasy przepleść ze sobą, okręcając je tworząc kłos. Brzegi splecionego ciasta podwinąć pod spód, ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę nakryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 30 minut.

Po tym czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 40 minut (mniejsze) lub 50-55 minut jedną wielką sztukę.

Ciasto zostawić w formie aż lekko ostygnie, następnie jeszcze ciepłe wyjąć z formy i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny, posypać płatkami migdałowymi lub udekorować według własnego pomysłu.
Smacznego!

Jeden komentarz

  1. Przepisów na ciasto drożdżowe z makiem jest wiele, ale pani blog tak fajnie się nazywa (i fajnie się go czyta :-)), że chyba się skuszę na ten akurat przepis (tym bardziej, że gotowania jest tyle, że nie mam nigdy czasu na domowa masę). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *