Bułki pszenne na drożdżach

Po takiej długiej przerwie w dodawaniu nowych wpisów witam się z Wami bułeczkami pszennymi. Choć tu na blogu przepisów nie przybywało, to wcale się nie nudziłam – na FB oraz Instagramie mogliście podglądać co aktualnie dzieje się u mnie w kuchni :) Wracając do bułeczek – zwykłe, klasyczne bułeczki, puszyste w środku, nadające się zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Świetnie nadają się również do mrożenia, wtedy niedziela bez handlu nie zaskoczy Was tak, jak mnie wczoraj :D  Przepis ze strony Moje Wypieki, polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej chlebowej
  • 14 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży suchych)
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g stopionego masła
  • 7 g soli

Dodatkowo:

  • ziarna do posypania (mak, sezam)
  • 1 jajko rozmieszane z łyżką mleka

    Przygotowanie:

    W misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.

    Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – na około 1-1,5 h.

    Po tym czasie ciasto podzielić na porcje (u mnie 6 szt po 120 g każda). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę i położyć sklejeniem na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 2300C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika i piec 5 min, następnie obniżyć temperaturę do 2000C i piec kolejne 10-15 min, aż do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.