Chlebek bananowy

Chlebek bananowy niczym nie przypomina chleba, który nam znany jest w Polsce. Jest to zwykłe, słodkie ciasto bananowe, które zachwyca smakiem i aromatem nie tylko w Stanach Zjednoczonych ale już chyba na całym świecie. Puszyste, wilgotne, aromatyczne, a do tego takie łatwe w przygotowaniu – poradzą sobie nawet dzieci, ponieważ składniki wystarczy wymieszać widelcem. Pieczony w formie keksówce, z wyglądu przypomina chlebek, ale równie dobrze można upiec w innej formie czy nawet w foremkach na muffinki. Polecam serdecznie :) Przepis ze strony Moje Wypieki.

Składniki (forma: 10 cm x 20 cm)

  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 75 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

Mąkę wraz z sodą przesiać do osobnej miski, dodać cukier i sól, wymieszać. W drugiej misce rozgnieść banany, dodać jajko i stopione masło, wymieszać do połączenia. Do masy bananowej dodać uszykowane wcześniej składniki suche i wymieszać do połączenia – nie ma konieczności używania miksera, wystarczy widelec lub łopatka kuchenna.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Świetnie sprawdza się również forma silikonowa, której nawet nie ma potrzeby wcześniej natłuszczać.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C i piec około 60 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. Przed podaniem można udekorować np. oprószyć cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub zostawić bez dodatków.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.