Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo pieczonego chleba unoszący się po domu – dom chlebem pachnący, takie wspomnienie chciałabym zostawić córce kiedy już dorośnie i będzie wspominać dzieciństwo. Chleb żytni, wilgotny, z ziarnami, sprężysty, na zakwasie, bezproblemowy – czegóż chcieć więcej? Dziękuję Marku za przepis :)
Składniki:
Zaczyn:
- 3-4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 170 ml wody
- 200 g mąki żytniej T 720
Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Miskę szczelnie nakryć folią i odstawić na 12 h w ciepłe miejsce.
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 180 g mąki żytniej T 720
- 30 g mąki żytniej T 2000
- 50 g mąki pszennej T 750
- 12 g soli
- 225 ml letniej wody
Dodatki:
- siemię lniane (30 g), pestki dyni (30 g), słonecznik (20 g)
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą i ziarnami. Do zaczynu dolać wodę, wymieszać, wsypać mąki i ponownie wymieszać. Można łyżką drewnianą lub hakiem do wyrabiania ciast – ciasta żytniego nie ma potrzeby długo mieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem/masłem, można również wysypać mąką lub otrębami, wyrównać powierzchnię. Można spryskać wodą lub posmarować olejem, posypać mąką lub ziarnami. Foremkę szczelnie przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie prawie dwukrotnie (w zależności od siły zakwasu i temperatury czas może trwać 2-3 h albo i dłużej).
Gdy ciasto wyrośnie, wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 2300C z opcją grzania góra-dół i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 2000C i piec około 30 – 40 min aż boki i chleb będą wypieczone. Pod koniec pieczenia chleb można dopiec kilka minut bez formy, aby dopiec boki i spód – upieczony postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Chleb wystudzić na kratce.
Smacznego!