Chleb żytni na zakwasie, z ziarnami

Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo pieczonego chleba unoszący się po domu – dom chlebem pachnący, takie wspomnienie chciałabym zostawić córce kiedy już dorośnie i będzie wspominać dzieciństwo. Chleb żytni, wilgotny, z ziarnami, sprężysty, na zakwasie, bezproblemowy – czegóż chcieć więcej? Dziękuję Marku za przepis :)

Składniki:

Zaczyn:
  • 3-4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 170 ml wody
  • 200 g mąki żytniej T 720 
Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Miskę szczelnie nakryć folią i odstawić na 12 h w ciepłe miejsce.

Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 180 g mąki żytniej T 720 
  • 30 g mąki żytniej T 2000
  • 50 g mąki pszennej T 750
  • 12 g soli 
  • 225 ml letniej wody
Dodatki: 
  • siemię lniane (30 g), pestki dyni (30 g), słonecznik (20 g)

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i ziarnami. Do zaczynu dolać wodę, wymieszać, wsypać mąki i ponownie wymieszać. Można łyżką drewnianą lub hakiem do wyrabiania ciast – ciasta żytniego nie ma potrzeby długo mieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem/masłem, można również wysypać mąką lub otrębami, wyrównać powierzchnię. Można spryskać wodą lub posmarować olejem, posypać mąką lub ziarnami. Foremkę szczelnie przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie prawie dwukrotnie (w zależności od siły zakwasu i temperatury czas może trwać 2-3 h albo i dłużej).

Gdy ciasto wyrośnie, wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 2300C z opcją grzania góra-dół i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 2000C i piec około 30 – 40 min aż boki i chleb będą wypieczone. Pod koniec pieczenia chleb można dopiec kilka minut bez formy, aby dopiec boki i spód – upieczony postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

Chleb wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.