Składniki (forma 16 cm x 28 cm):
- 550 g cukinii
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 200 g oleju np. rzepakowego
- 500 g mąki pszennej (użyłam mąki Szymanowskiej T480 Polskie Młyny)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 300 g cukinii
- 100 ml wody
- 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku (u mnie malinowa)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny lub woda
Przygotowanie:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać.
Jajka umieścić wraz z cukrem w misie miksera i ubić na jasną, puszystą masę. Ciągle ubijając masę jajeczną stróżką wlać olej i zmiksować. Do masy dodać odciśniętą cukinię i wymieszać, na końcu dodać przesiane składniki i ponownie wymieszać do połączenia.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną, wyrównać szpatułką wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750C. Piec około 60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3-4 blaty.
Przygotować mus: cukinię pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnuszki i zalać wodą – poddusić aż cukinia będzie miękka. Gorącą cukinię zblendować na gładki mus, do gorącego musu dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia (o konsystencji dżemu).
Musem przełożyć blaty ciasta, całość polać lukrem (cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny) i udekorować według uznania.