Ciasto z cukinii, przekładane musem z cukinii

Ciasto podwójnie „cukiniowe” – pyszne, wilgotne blaty ciasta z cukinią przekładane musem, również z dodatkiem cukinii. Dodatek cukinii jest niewyczuwalny, ciasto jest wilgotne i smaczne nawet bez przekładania, pozostawione w formie ciasta babkowego. Mus jednak podkręca smak oraz dzięki niemu ciasto pięknie prezentuje się na stole. Do upieczenia ciasta użyłam mąki Szymanowskiej T480 Polskie Młyny, która w domowych wypiekach sprawdza się rewelacyjnie.

Składniki (forma 16 cm x 28 cm):

  • 550 g cukinii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g oleju np. rzepakowego
  • 500 g mąki pszennej (użyłam mąki Szymanowskiej T480 Polskie Młyny)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Mus z cukinii:
  • 300 g cukinii
  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku (u mnie malinowa)
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny lub woda

Przygotowanie:

Cukinię umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce, posypać solą i wymieszać. Pozostawić na chwilę aby cukinia puściła sok.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać.

Jajka umieścić wraz z cukrem w misie miksera i ubić na jasną, puszystą masę. Ciągle ubijając masę jajeczną stróżką wlać olej i zmiksować. Do masy dodać odciśniętą cukinię i wymieszać, na końcu dodać przesiane składniki i ponownie wymieszać do połączenia.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną, wyrównać szpatułką wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750C. Piec około 60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3-4 blaty.

Przygotować mus: cukinię pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnuszki i zalać wodą – poddusić aż cukinia będzie miękka. Gorącą cukinię zblendować na gładki mus, do gorącego musu dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia (o konsystencji dżemu).

Musem przełożyć blaty ciasta, całość polać lukrem (cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny) i udekorować według uznania.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.