Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu
- 1,5 szklanki wody do gotowania ryżu
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 500 g mielonego mięsa
- przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, na końcu sól i pieprz
- 1 szklanka bulionu (lub wody)
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 6 papryk
- ser żółty do posypania
- natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
Farsz: na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć na złoto, pod koniec dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć 10 min. Następnie dodać przyprawy (sól i pieprz dodamy na końcu) i smażyć razem jeszcze 5 min. Po tym czasie mięso podlać bulionem lub wodą, dodać przecież pomidorowy, wymieszać i poddusić pod przykryciem 10 min. Następnie zdjąć pokrywę, dodać odsączoną i przepłukaną fasolę czerwoną oraz kukurydzę, jeszcze raz całość podsmażyć razem bez pokrywy aż nadmiar płynów odparuje, około 5 min. Dodać ugotowany wcześniej ryż. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Paprykę przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, posolić wnętrze i połówki papryki wypełnić farszem.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec 35-40 min. Po tym czasie papryki posypać tartym serem żółtym lub położyć plasterek sera żółtego i zapiec kilka minut do momentu aż ser się rozpuści. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą