Papryka faszerowana po meksykańsku

Na blogu znajduje się już przepis na naleśniki z farszem po meksykańsku, które uwielbiam. Tym razem mój ulubiony farsz, ale z dodatkiem ryżu, znalazł się w zapiekanej papryce. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1,5 szklanki wody do gotowania ryżu
  • 0,5 łyżeczki soli
Farsz:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 500 g mielonego mięsa
  • przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, na końcu sól i pieprz
  • 1 szklanka bulionu (lub wody)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
Dodatkowo:
  • 6 papryk
  • ser żółty do posypania
  • natka pietruszki lub kolendra

Przygotowanie:

Ugotować ryż: na patelni z pokrywą lub w garnku rozpuścić łyżkę masła/wlać olej, dodać surowy ryż, chwilkę przesmażyć. Gdy będzie przezroczysty zalać zimną wodą, po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika, przykryć pokrywę i gotować 15 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, ryż przemieszać i pozostawić do ostudzenia.

Farsz: na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć na złoto, pod koniec dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć 10 min. Następnie dodać przyprawy (sól i pieprz dodamy na końcu) i smażyć razem jeszcze 5 min. Po tym czasie mięso podlać bulionem lub wodą, dodać przecież pomidorowy, wymieszać i poddusić pod przykryciem 10 min. Następnie zdjąć pokrywę, dodać odsączoną i przepłukaną fasolę czerwoną oraz kukurydzę, jeszcze raz całość podsmażyć razem bez pokrywy aż nadmiar płynów odparuje, około 5 min. Dodać ugotowany wcześniej ryż. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Paprykę przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, posolić wnętrze i połówki papryki wypełnić farszem.

Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec 35-40 min. Po tym czasie papryki posypać tartym serem żółtym lub położyć plasterek sera żółtego i zapiec kilka minut do momentu aż ser się rozpuści. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą

Smacznego!

Dodaj komentarz