Słodkie drożdżówki z wiśniami

Drożdżowe słodkie bułeczki z wiśniami, lekkie i puszyste, dzięki wiśniom – nie za słodkie. Pyszna propozycja na słodkie śniadanie przy szklance mleka lub kawy, jako deser lub przekąska spakowana na wynos. Do wypieku użyłam suszonych wiśni, ale równie dobrze nadadzą się świeże wiśnie oprószone mąką ziemniaczaną lub inne owoce, a nawet rodzynki. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
Dodatkowo:
  • wiśnie świeże (wydrylowane) lub suszone

Przygotowanie:

Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.

Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – na około 1-1,5 h.

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, rozłożyć wiśnie suszone lub świeże (wcześniej oprószone skrobią ziemniaczaną) i złożyć wzdłuż dłuższego boku jak list (najpierw zawinąć 1/3 ciasta do środka, następnie przykryć drugą stroną ciasta). 

Złożone ciasto pokroić wszerz na paski o szerokości około 5 cm. Każdy pasek chwycić w dłonie trzymając za końce ciasta i przeciwstawnym ruchem dłoni przekręcić w połowie o 180 stopni. Drożdżówki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, przykryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 1800C, wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 min, aż do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.