Przepyszne, maślane i ekspresowe ciasto z owocami – u mnie ze śliwkami, ale nadadzą się każde owoce. Do jego użycia nie potrzeba wykorzystywać miksera, składniki wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną. Przepis znalazłam na stronie Domogród i serdecznie zachęcam do przygotowania :)
Składniki (u mnie forma 29 cm x 26 cm):
- 200 g masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 50 ml mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Masło i mleko umieścić w rondelku, podgrzać aż masło się roztopi, następnie pozostawić do ostudzenia.
Mąkę wraz z proszkiem przesiać.
W misie umieścić jajka, dodać cukier i rozmieszać rózgą kuchenną. Do jajek dodać ostudzone roztopione masło z mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać na gładką masę bez grudek.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na cieście poukładać połówki śliwek i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C. Piec około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!