Pikantny boczek z habanero w słoiczku – dzięki sterylizacji w szybkowarze ma smarowną konsystencję. Jeśli lubicie pikantne jedzenie, będzie Wam smakował. W opracowaniu tego wpisu wykorzystałam przepis, a właściwie opis, na amerykańską kiełbasę z boczku, z dodatkiem habanero – Habanero Sausage, dostosowując ilość przypraw pod swój gust. Jeden słoiczek zrobiłam dla siebie, nakładając farsz do słoika zanim do reszty dodałam pokrojoną papryczkę habanero. Serdecznie polecam :)
Składniki:
- boczek wieprzowy bez skóry
- 16 g peklosoli/kg boczku
Przyprawy na kg:
- czosnek świeży 3 g
- tymianek suszony 0.5 g
- pietruszka zielona suszona 1 g
- papryka wędzona mielona 2 g
- pieprz czarny 2 g
- cebula suszona 5 g
- ostra papryczka – w zależności od upodobań ostrości – u mnie 1 szt habanero
Dodatkowo:
- słoiki z nakrętkami
Przygotowanie:
Boczek bez skóry pokroić w kostkę około 3 cm x3 cm, zasypać peklosolą, przemieszać, umieścić w naczyniu do peklowania z pokrywką i peklować 48h w temp 4-60 C. Po tym czasie boczek zmielić – u mnie rozdrobnienie na sitku 6 mm.
Do zmielonego boczku dodać przyprawy i papryczkę drobno pokrojoną, wyrobić farsz do kleistości. Wyrobiony farsz umieścić w umytych, wyparzonych słoiczkach (2 cm poniżej rantu lub 3/4 wysokości słoika) lekko ubijając, przetrzeć brzegi słoiczka i założyć nakrętki.
Na dno szybkowara umieścić dystans – podkładkę, np silikonową lub ściereczkę, ustawić słoiczki, nalać wody do połowy wysokości słoiczków, ustawić grzanie, gdy woda zawrze zamknąć pokrywę szybkowara i skręcić moc palnika utrzymując wytworzone ciśnienie.
Słoiczki sterylizowałam w szybkowarze – pojemność 300-350 ml przez 60 min, 200 ml przez 45 min od momentu uzyskania ciśnienia w szybkowarze.
Można również tyndalizować czyli zastosować potrójną pasteryzację w odstępach 24 h. Szeroki garnek wyłożyć ściereczką/kratką/silikonową podkładką, ustawić słoiki i zalać zimną wodą poniżej zakrętki. Wstawić na palnik, gdy woda zawrze skręcić palnik i pasteryzować wg podanych niżej czasów. Pomiędzy pasteryzacjami słoiki trzymać w temperaturze pokojowej, nie chować do lodówki.
Czasy tyndalizacji w wodzie:
słoik pojemność 500 ml 60 min/40 min/30 min
słoik pojemność 350 ml 40 min/25 min/20 min
słoik pojemność 250 ml 30 min/20 min/15 min
Smacznego!