Pyzy na parze z sosem grzybowym

Pyzy na parze – drożdżowe pampuszki. Uwielbiamy wersję na słodko z owocami lub sosami owocowymi, ale równie dobrze smakują nam pampuszki podawane na wytrawnie – z mięsem lub sosem grzybowym, pieczarkowym. Sezon na grzyby trwa więc zachęcam do wypróbowania :)

Składniki:

Pyzy na parze:
  • 400 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 2 jaja
  • 50 g stopionego masła
  • 250 ml mleka (można zastąpić wodą)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Sos grzybowy:
  • 1 duża cebula
  • 500 g grzybów
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Pyzy
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Mleko podgrzać i rozpuścić drożdże dodając łyżeczkę cukru. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże do misy i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlać stopione masło i wyrobić ciasto na gładką kulę odchodzącą od misy miksera lub ręki. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1,5 h, do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko zagnieść aby je odgazować, rozwałkować na stolnicy na grubość około 2 cm. Szklanką wycinać koła. Pyzy odkładać na tackę posypaną mąką lub ściereczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min.

W tym czasie uszykować szeroki rondel do gotowania na parze. Wlać 3/4 pojemności wody i wstawić na palnik. Na garnek położyć specjalny wkład do gotowania na parze lub garnek obwiązać gazą. Gdy woda zawrze ułożyć pyzy, przykryć pokrywą (mam taką pokrywę, która służy do przykrywania potraw w mikrofali) i gotować pyzy około 8-10 min w zależności od wielkości.

Sos grzybowy
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zezłocić na odrobinie masła w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni. Do podsmażonej cebulki dodać grzyby i podsmażać aż puszczą sok i zmiękną. Wlać śmietankę, zmniejszyć płomień, nakryć pokrywką i poddusić wszystko około 15-20 min. Na koniec zwiększyć moc palnika, zdjąć pokrywę i zredukować sos do odpowiedniej gęstości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gotowy sos podawać z pyzami na parze i natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.