Kurczak w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Aromatyczny kurczak w pomidorowym sosie, z ciecierzycą i serem mozzarella – pyszne, sycące i jednogarnkowe danie, które nie wymaga dużo pracy ani czasu. Przepis ze strony Kwestia Smaku, serdecznie polecam :) 

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1,5 łyżki przyprawy gyros
  • 2 cebule
  • 800 g pomidorów (świeże lub z puszki, można również użyć passatty pomidorowej)
  • 400 g ciecierzycy (z puszki lub słoika)
  • 2 kulki mozzarelli
  • masło, oliwa, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki/bazylia/kolendra

Przygotowanie:

Filety z piersi kurczaka oczyścić z błon i pokroić w większą kostkę, obsypać przyprawą gyros i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w lodówce aż mięso przejdzie smakiem przypraw.
Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę, ciecierzycę odcedzić, kulki mozzarelli porwać na mniejsze kawałki.
W szerokim rondlu rozgrzać masło/olej/ oliwę, na gorącym tłuszczu podsmażyć kurczaka, dodać cebulę i smażyć aż cebula się poddusi i lekko zezłoci. Do kurczaka dodać pomidory (świeże sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki wycinając zdrewniałą końcówkę). Całość poddusić pod pokrywą aż pomidory się rozpadną i mięso zmięknie – około 15 min. Następnie zdjąć pokrywę, dodać odcedzoną ciecierzycę i całość pogotować kilka minut aż sos się zredukuje do odpowiedniej, gęstszej konsystencji i ciecierzyca zagrzeje. Wyłączyć palnik. Na końcu dodać porwane na kawałki kulki mozzarelli, zakryć pokrywą i zostawić na 5 min aż ser się rozpuści. Posypać posiekanymi zielonymi ziołami – natką pietruszki, bazylią lub świeżą, zieloną kolendrą. Podawać wg upodobań – z pieczywem lub makaronem.
Smacznego!

Dodaj komentarz