Sos grzybowy ze śmietaną – przepyszny dodatek do wszelkich dań mięsnych, makaronów, klusek, pyz czy krokietów. W sezonie grzybowym pojawia się u nas bardzo często, a kiedy brakuje leśnych grzybów – nawet tych z zamrażarki – wykorzystuję pieczarki. Serdecznie polecam :)
Składniki:
- 1 duża cebula
- 500 g grzybów
- 300 ml śmietanki 30 %
- sól i pieprz
- opcjonalnie natka pietruszki do posypania
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zezłocić na odrobinie masła w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni. Do podsmażonej cebulki dodać grzyby i podsmażać aż puszczą sok i zmiękną. Wlać śmietankę, zmniejszyć płomień, nakryć pokrywką i poddusić wszystko około 15-20 min. Na koniec zwiększyć moc palnika, zdjąć pokrywę i zredukować sos do odpowiedniej gęstości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!