Sos grzybowy ze śmietaną

Sos grzybowy ze śmietaną – przepyszny dodatek do wszelkich dań mięsnych, makaronów, klusek, pyz czy krokietów. W sezonie grzybowym pojawia się u nas bardzo często, a kiedy brakuje leśnych grzybów – nawet tych z zamrażarki – wykorzystuję pieczarki. Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 500 g grzybów
  • 300 ml śmietanki 30 % 
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zezłocić na odrobinie masła w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni. Do podsmażonej cebulki dodać grzyby i podsmażać aż puszczą sok i zmiękną. Wlać śmietankę, zmniejszyć płomień, nakryć pokrywką i poddusić wszystko około 15-20 min. Na koniec zwiększyć moc palnika, zdjąć pokrywę i zredukować sos do odpowiedniej gęstości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.