Uwielbiam drożdżowe wypieki i niezawodny przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem kremówki, mój ulubiony. Tym razem prosta baba drożdżowa, zakręcona niczym rolada, z cukrem i kakao w środku, upieczona w formie z kominem. Można również upiec na blasze, w formie wieńca. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 100 g masła
- 25 g drożdży świeżych
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki kremówki
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 50 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki cukru pudru + sok z cytryny
- siekane orzechy
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić masło, 1/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.
Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.
Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.
Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).
Po tym czasie ciasto wyciągnąć na stolnicę i lekko odgazować zagniatając kilka razy. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z kakao. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, rulon przeciąć wzdłuż prawie do samego końca. Dwa pasy przepleść ze sobą, okręcając je tworząc kłos – tutaj instrukcja obrazkowa, przy cieście z masą makową.
Ciasto przenieść do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Brzegi splecionego ciasta skleić ze sobą, aby tworzyły jedną całość. Formę nakryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 40 minut.
Po tym czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjąć z formy. Jeszcze ciepłą polukrować lukrem – cukrem pudrem roztartym z sokiem cytrynowym, dowolnie udekorować – u mnie siekanymi orzechami.
Smacznego!