Zakręcona baba drożdżowa z kakao

Uwielbiam drożdżowe wypieki i niezawodny przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem kremówki, mój ulubiony. Tym razem prosta baba drożdżowa, zakręcona niczym rolada, z cukrem i kakao w środku, upieczona w formie z kominem. Można również upiec na blasze, w formie wieńca. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 100 g masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki kremówki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru + sok z cytryny
  • siekane orzechy

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić masło, 1/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

Po tym czasie ciasto wyciągnąć na stolnicę i lekko odgazować zagniatając kilka razy. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z kakao. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, rulon przeciąć wzdłuż prawie do samego końca. Dwa pasy przepleść ze sobą, okręcając je tworząc kłos – tutaj instrukcja obrazkowa, przy cieście z masą makową.
Ciasto przenieść do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Brzegi splecionego ciasta skleić ze sobą, aby tworzyły jedną całość. Formę nakryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 40 minut.
Po tym czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. 
Upieczoną babkę wyjąć z formy. Jeszcze ciepłą polukrować lukrem – cukrem pudrem roztartym z sokiem cytrynowym, dowolnie udekorować – u mnie siekanymi orzechami.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.