Calzone – czyli pizza w kształcie pieroga, z ulubionymi dodatkami w środku. Każdy z naszej trójki dostał takiego, jakiego lubi, z jego ulubionymi składnikami. Przepis na ciasto ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml letniego mleka
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów (lub świeże)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- dowolne zioła – u mnie suszona bazylia i oregano
- przeciśnięty ząbek czosnku (można pominąć)
Ulubione dodatki do środka:
- tarty ser żółty
- szynka/kiełbasa/podsmażony kurczak
- podsmażone pieczarki
- podsmażona cebulka
- papryka itd
Do posmarowania:
- jajko
- zioła suszone
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w połowie przygotowanego ciepłego mleka. Do misy wsypać mąkę, sól, wlać rozpuszczone drożdże, resztę mleka i oliwę. Wymieszać i wyrobić ciasto aż będzie odklejać się od dłoni i misy (wyrabiam hakiem w robocie planetarnym). Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 min. W tym czasie przygotować sos i resztę dodatków.
Sos:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować krótko, aż sos bardziej zgęstnieje. Przyprawić do smaku w razie potrzeby. Można zblendować. Jeśli chcemy gęstszą konsystencje sosu, gotujemy dłużej do odparowania płynów.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na deskę i lekko odgazować zagniatając kilka razy, podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkować na koło wielkości swojej blaszki. Ciasto posmarować sosem, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu, połowę ciasta posypać serem żółtym, ułożyć dowolne dodatki i składniki, wierzch ponownie posypać serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, złożyć ciasto formując pieroga, brzegi dobrze skleić ze sobą. Calzone przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do napuszenia i podwojenia objętości na około 30-40 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 2000C, wyrośnięte calzone posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, posypać ulubionymi suszonymi ziołami lub przyprawami i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec około 25 min. Podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego!