Calzone

Calzone – czyli pizza w kształcie pieroga, z ulubionymi dodatkami w środku. Każdy z naszej trójki dostał takiego, jakiego lubi, z jego ulubionymi składnikami. Przepis na ciasto ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml letniego mleka
Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów (lub świeże)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • dowolne zioła – u mnie suszona bazylia i oregano
  • przeciśnięty ząbek czosnku (można pominąć)
Ulubione dodatki do środka:
  • tarty ser żółty
  • szynka/kiełbasa/podsmażony kurczak
  • podsmażone pieczarki
  • podsmażona cebulka
  • papryka itd
Do posmarowania:
  • jajko
  • zioła suszone

Przygotowanie:

Ciasto:

Drożdże rozpuścić w połowie przygotowanego ciepłego mleka. Do misy wsypać mąkę, sól, wlać rozpuszczone drożdże, resztę mleka i oliwę. Wymieszać i wyrobić ciasto aż będzie odklejać się od dłoni i misy (wyrabiam hakiem w robocie planetarnym). Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 min. W tym czasie przygotować sos i resztę dodatków.

Sos:

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować krótko, aż sos bardziej zgęstnieje. Przyprawić do smaku w razie potrzeby. Można zblendować. Jeśli chcemy gęstszą konsystencje sosu, gotujemy dłużej do odparowania płynów. 

Wyrośnięte ciasto wyjąć na deskę i lekko odgazować zagniatając kilka razy, podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkować na koło wielkości swojej blaszki. Ciasto posmarować sosem, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu, połowę ciasta posypać serem żółtym, ułożyć dowolne dodatki i składniki, wierzch ponownie posypać serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, złożyć ciasto formując pieroga, brzegi dobrze skleić ze sobą. Calzone przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do napuszenia i podwojenia objętości na około 30-40 min. 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 2000C, wyrośnięte calzone posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, posypać ulubionymi suszonymi ziołami lub przyprawami i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec około 25 min. Podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *