Drożdżowa gwiazda z makiem

Pyszna drożdżowa gwiazda z masą makową – pysznie smakuje i przepięknie wygląda. Przepis na ciasto drożdżowe ze strony Moje Wypieki. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 540 g mąki pszennej T650
  • 80 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Masa makowa:

  • 200 g maku (najszybciej już mielonego)
  • 40 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki dżemu (np. pomarańczowy, wiśniowy, powidła śliwkowe)
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego/rumu/amaretto lub olejek/aromat migdałowy/rumowy
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 80 g rodzynek
  • 40 g suszonych owoców (moreli, żurawiny, wiśni – wg uznania)
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g migdałów
Dodatkowo:
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Masa makowa: mak umieścić w garnku i zalać gorącą wodą około 3-4 cm powyżej poziom maku, wstawić na palnik, zagotować, skręcić moc palnika i pogotować 30 min na małej mocy palnika mieszając od czasu do czasu.

Ugotowany mak odcedzić np. na sicie wyłożonym gazą lub chustą serowarską, zostawić do odcieku na około 15 – 30 min, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku, specjalnym do maku – makowym.

Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić do napęcznienia a następnie odcedzić. Suszone owoce, orzechy i migdały drobno posiekać.

W rondelku umieścić masło, cukier, miód i zagrzać aż całość się rozpuści. Zmielony mak umieścić w makutrze lub misce, dodać rozpuszczone z cukrem i miodem masło, dżem, ekstrakt oraz wszystkie bakalie. Dobrze wymieszać.

* znacznie skraca czas pracy użycie maku już zmielonego. Wystarczy zalać go wrzątkiem 3-4 cm powyżej poziomu maku i zostawić aż wchłonie całą wodę i ostygnie.
Ciasto drożdżowe: masło stopić w garnuszku i zostawić do ostudzenia. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku z łyżeczką cukru. Zostawić na chwilkę aż drożdże ruszą. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, mleko z drożdżami i jaja, wyrobić ciasto. Na końcu dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Ja to robię w mikserze planetarnym hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od miski i ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki niż podano w przepisie.

Wyrobione ciasto zostawić w misce, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.Uszykować dużą blachę z wyposażenia piekarnika i wyścielić ją papierem do pieczenia lub matą teflonową.

Po tym czasie ciasto krótko zagnieść ręką, wyjąć na obsypaną delikatnie mąką stolnice. Rękoma uformować płaską kulę i ciasto podzielić na 4 części.

Jedną część ciasta rozwałkować na duży, okrągły placek wielkości blachy do pieczenia. Delikatnie przenieść na uszykowaną blachę.
Na placku rozsmarować 1/3 masy makowej, zachowując około 1 cm odstęp od brzegu. Rozwałkować drugi placek, położyć na tym pierwszym posmarowanym masą makową, znów posmarować. To samo zrobić z trzecim i czwartym plackiem – ostatniego już z wierzchu nie smarujemy.
Na środek położyć szklankę – będzie to centralna część naszej gwiazdy. Nożem naciąć nasze ciasto w czterech miejscach, tworząc 4 części. Następnie każdą ćwiartkę podzielić na pół, i jeszcze raz na pół. Wyjdzie nam razem 16 „ramion”. Szklankę można już ściągnąć.
Brać kolejno po dwa odcięte ramiona, jednocześnie w dwie ręce i przekręcić je dwa razy na zewnątrz, złączając delikatnie na dole. Postąpić tak ze wszystkimi przeciętymi częściami. Wyjdzie nam 8 skręconych ramion.
Na końcu dół każdego z ośmiu ramion palcami uformować w kształt lekko spiczasty, skleić i zawinąć brzegi pod spód.
Uformowaną gwiazdę przykryć ściereczką i pozostawić na około 40 min w cieple do napuszenia. Po tym czasie jajko rozkłócić widelcem z łyżką mleka i posmarować gwiazdę.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 25 -30 min, do zezłocenia. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i ostudzić na kratce do pieczenia, jeszcze ciepłe polukrować lukrem (cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny) i ozdobić np. posypką. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.