
Uwielbiam wszelkie makowce i ciasta z masą makową dlatego przed Wigilią przygotowuję sporą porcję masy makowej aby nadmiar po świątecznych wypiekach zamrozić w porcjach. Później wystarczy masę rozmrozić, dodać ubite białka i już można się cieszyć smakiem wypieków z makiem. Wykorzystałam przepis na ciasto ze strony Moje Wypieki.




Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru
Masa makowa:
- 200 g maku (najszybciej już mielonego)
- 40 g masła
- 1 łyżka miodu
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżki dżemu (np. pomarańczowy, wiśniowy, powidła śliwkowe)
- 1 łyżka ekstraktu migdałowego/rumu/amaretto lub olejek/aromat migdałowy/rumowy
- 1/4 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 80 g rodzynek
- 40 g suszonych owoców (moreli, żurawiny, wiśni – wg uznania)
- 25 g orzechów włoskich
- 25 g migdałów
- 2 białka
Dodatkowo:
- wydrylowane wiśnie (około 250-300 g)
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Przygotować masę makową: mak umieścić w garnku i zalać gorącą wodą około 3-4 cm powyżej poziom maku, wstawić na palnik, zagotować, skręcić moc palnika i pogotować 30 min na małej mocy palnika mieszając od czasu do czasu.
Ugotowany mak odcedzić np. na sicie wyłożonym gazą lub chustą serowarską, zostawić do odcieku na około 15 – 30 min, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku, specjalnym do maku – makowym.
Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić do napęcznienia a następnie odcedzić. Suszone owoce, orzechy i migdały drobno posiekać.
W rondelku umieścić masło, cukier, miód i zagrzać aż całość się rozpuści. Zmielony mak umieścić w makutrze lub misce, dodać rozpuszczone z cukrem i miodem masło, dżem, ekstrakt oraz wszystkie bakalie. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową tuż przed wykładaniem masy na ciasto.
* znacznie skraca czas pracy użycie maku już zmielonego. Wystarczy zalać go wrzątkiem 3-4 cm powyżej poziomu maku i zostawić aż wchłonie całą wodę i ostygnie.
Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i wyrobić na kruszonkę. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać połowę kruszonki i delikatnie rozłożyć na dnie – nie wciskać tylko delikatnie rozsypać i uklepać. Spód wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i zapiec 15 min, do bladozłotego koloru. Piekarnika nie wyłączać.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na masie makowej poukładać wydrylowane i odsączone z soku wiśnie. Całość posypać resztą kruszonki. Formę z powrotem wstawić do piekarnika i zapiekać 40-45 min. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!