Orzeszki z kremem kajmakowym i czekoladowym

Słodkie maleństwa – orzeszki – ciasteczka wyglądem przypominające orzechy, w tym przepisie nadziane kremem kajmakowym i czekoladowym. Do kremu wykorzystałam okruszki z obcinania kołnierzyków, jeśli macie wprawę i Wasze połówki ciasteczek są idealne i nie macie nadmiaru ciasta kruchego – pomińcie ten krok. Przepis na samo ciasto ze strony Obiad gotowy!

Składniki:

Ciasto na około 120 szt połówek ciasteczek:
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • kilka kropli olejku migdałowego/ekstraktu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy (tylko przed pierwszą porcją)

Krem kajmakowy:

  • 125 g mascarpone
  • 100 g śmietany kremówki
  • 3 czubate łyżki masy kajmakowej
  • 0,5 szklanki okruszków z obcinania kołnierzyków (opcjonalnie, jeśli Wam zostały)
Mascarpone umieścić wraz z kremówką w misie miksera i ubić na gęsty krem. Dodać masę kajmakową, okruszki ciasta kruchego i zmiksować, schłodzić krem aż stężeje, po lekkim stężeniu nadziewać połówki orzeszków, skleić tworząc orzeszka.
Krem czekoladowy:
  • 125 g mascarpone
  • 100 g śmietany kremówki
  • 50 g czekolady roztopionej
  • 0,5 szklanki okruszków z obcinania kołnierzyków (opcjonalnie, jeśli Wam zostały)
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów 
Mascarpone umieścić wraz z kremówką w misie miksera i ubić na gęsty krem. Dodać roztopioną czekoladę, okruszki ciasta kruchego i zmiksować, dodać posiekane orzechy i wymieszać. Schłodzić krem aż stężeje, po lekkim stężeniu nadziewać połówki orzeszków, skleić tworząc orzeszka.

Przygotowanie:

Ciasto: jaja umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć, dodać miękkie masło, olejek i ponownie utrzeć. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wyrobić gładkie ciasto.

Z ciasta formować małe kuleczki wielkości połowy orzecha włoskiego – trzeba wyczuć wielkość i dopasować do swojego urządzenia do wypiekania – wypiekacza elektrycznego, patelni na palnik gazowy czy małe pojedyncze foremki do piekarnika. 

Rozgrzać urządzenie do wypieku, posmarować masłem przed pierwszą porcją ciasteczek, kuleczki umieścić w zagłębieniach urządzenia i wypiekać około 2-3 minuty aż ciasteczka będą rumiane i wypieczone.

Zdjąć połówki ciasteczek z urządzenia i wypiekać aż do skończenia ciasta.

Gdy ciasteczka ostygną obłamać lub obciąć nożykiem nadmiar ciasta, tzw. kołnierz jeśli takowy powstał podczas wypiekania.

Suche połówki orzeszków można schować do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka miesięcy a nadziać w dowolnej chwili.

Połówki orzeszków nadziewać kremem, skleić ze sobą tworząc orzeszka, zostawić bez dekoracji lub udekorować dowolnie – oprószyć cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.