Składniki:
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- kilka kropli olejku migdałowego/ekstraktu
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania formy (tylko przed pierwszą porcją)
Krem kajmakowy:
- 125 g mascarpone
- 100 g śmietany kremówki
- 3 czubate łyżki masy kajmakowej
- 0,5 szklanki okruszków z obcinania kołnierzyków (opcjonalnie, jeśli Wam zostały)
- 125 g mascarpone
- 100 g śmietany kremówki
- 50 g czekolady roztopionej
- 0,5 szklanki okruszków z obcinania kołnierzyków (opcjonalnie, jeśli Wam zostały)
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Z ciasta formować małe kuleczki wielkości połowy orzecha włoskiego – trzeba wyczuć wielkość i dopasować do swojego urządzenia do wypiekania – wypiekacza elektrycznego, patelni na palnik gazowy czy małe pojedyncze foremki do piekarnika.
Rozgrzać urządzenie do wypieku, posmarować masłem przed pierwszą porcją ciasteczek, kuleczki umieścić w zagłębieniach urządzenia i wypiekać około 2-3 minuty aż ciasteczka będą rumiane i wypieczone.
Zdjąć połówki ciasteczek z urządzenia i wypiekać aż do skończenia ciasta.
Gdy ciasteczka ostygną obłamać lub obciąć nożykiem nadmiar ciasta, tzw. kołnierz jeśli takowy powstał podczas wypiekania.
Suche połówki orzeszków można schować do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka miesięcy a nadziać w dowolnej chwili.
Połówki orzeszków nadziewać kremem, skleić ze sobą tworząc orzeszka, zostawić bez dekoracji lub udekorować dowolnie – oprószyć cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą.