Makaron pszenny

Robicie domowy makaron? Odkąd posiadam maszynkę do makaronu nie kupuję gotowego, a przygotowanie domowego zajmuje mi kilka minut – wstawiam wodę w garnku, do maszyny wsypuję suche składniki, wlewam mokre i po chwili cieszę się już gotowym, świeżo wyciśniętym makaronem, który gotowy jest zanim zawrze woda w garnku. Poniżej podaję przepis, który najczęściej wykorzystuję, z jednym jajkiem. Tutaj możecie zerknąć na makaron pszenny w zdrowszej wersji, z mąką pełnoziarnistą. Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • woda

Przygotowanie:

Mąkę przesiać. W miarce umieścić jajko i oliwę, dolać wody tyle aby płynów było 100 ml, wlać do mąki. Zagnieść elastyczne ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem, w razie gdyby ciasto było za suche dodać więcej wody. Zostawić ciasto na około 20 min przykryte miską lub ściereczką aby odpoczęło, po tym czasie cienko wałkować podsypując delikatnie mąką i kroić makaron, ręcznie lub za pomocą maszynki do cięcia makaronu. Rozwałkowane ciasto można zostawić do podsuszenia na około 30 min, rozłożone na lnianych ściereczkach i dopiero po tym czasie kroić.
Można również przygotować w maszynie do makaronu – postępować zgodnie z instrukcją producenta.
Makaron gotować w wodzie z solą, w zależności od grubości i długości makaronu gotować około 3-5 min od wypłynięcia. Nadmiar makaronu można ususzyć, rozłożony w gniazdkach, rozwieszony lub rozsypany na blaszkach. Świetnie też przechowuje się świeży w lodówce, pod przykryciem aby nie wysechł.
Smacznego!

Dodaj komentarz